Сега четете
Politico: Великобритания напусна Европейския съюз

Politico: Великобритания напусна Европейския съюз

fba032c1fa8b2113c6fd19c091882dccОт 00:00 ч. брюкселско време, 1 февруари (23:00 ч. лондонско време 31 януари, 1:00 българско, 1 февруари), Великобритания вече формално не е член на Европейския съюз, след почти половин век членство, пише европейската редакция на списание Politico.

Това се случи след като през 2016 г. британците гласуваха с „да“ на референдума за излизане от структурите на Европейския съюз. Този вот предизвика повече от три години на усилени политически преговори между представители на няколко правителства в Обединеното кралство и с ЕС. Във Великобритания се проведоха два тура от предсрочни избори, които прекратиха кариерите на двама министър-председатели, докато настоящият премиер Борис Джонсън не успя да се договори с Брюксел и след това успешно да гласува сделката в парламента в Лондон, след безапелационна победа в изборите.

Великобритания се присъедини към това, което тогава беше Европейската икономическа общност през 1973 г. Според настоящият премиер Джонсън обаче, за през последните 50 години „ЕС е еволюирал в посока, която вече не устройва“ Великобритания.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.