Сега четете
BBC: Американският президент ли е най-могъщият човек в света?
Тъмно Светло

BBC: Американският президент ли е най-могъщият човек в света?

САЩ избират днес своя президент в идните четири години между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, като единият от тях ще получи огромна власт да управлява световната суперсила, пише ВВС. Мнозина смятат, че американците избират най-могъщия човек в света. Аргументите им са ясни: Победителят ще бъде едновременно държавен глава и ръководител на правителството на страната с най-голямата икономика в света, уникално глобално влияние и най-големите въоръжени сили.

Експерти като Даниел Дрезнър, професор по международна политика в университета „Тафтс“ и гостуващ преподавател в Брукингския институт във Вашингтон, споделят мнението, че стопанинът на Белия дом притежава повече власт, от който и да е друг човек в света. „Бих казал, че американският президент е най-могъщият човек в света, тъй като той държи командването на един от най-големите ядрени арсенали на планетата и може да реши да използва тези оръжия без контрола или баланса на друг.“ Но каква е реалната власт на американския президент?

Или казано по друг начин, демократката Клинтън или републиканецът Тръмп ще бъдат ли хората, които ще оказват пряко или непряко влияние върху живота на най-много хора в света?

Слаб 

Въпросът за реалната власт на американския президент присъстваше по странен начин в предизборната кампания в страната. Клинтън предупреди няколко пъти за възможността ядрените кодове на САЩ да попаднат в ръцете на Тръмп, когото обвинява в липса на характер и опит да се превърне в главнокомандващ на въоръжените сили.

Магнатът пък заяви, че разпространението на ядреното оръжие е най-големият проблем, с който се сблъсква светът и не отхвърли използването на този вид оръжия като последен вариант, ако бъде избран за президент.

Той обаче поясни, че това няма да се случва лесно. Артуро Валенсуела, член на Съвета по национална сигурност на Белия дом в администрацията на Бил Клинтън и ръководител на дипломацията на САЩ в Латинска Америка по времето на Хилари Клинтън като държавен секретар, казва, че безпокойство буди способността на Тръмп да предприеме действия по „драматична тема“, като например предизвикателното поведение на Северна Корея. „Но по отношение на темите, свързани с Латинска Америка и външната политика, американският президент е сравнително слаб“, казва Валенсуела, който беше един от говорителите на предизборната кампания на Клинтън.

„Неговите възможности да предприеме независими действия са много относителни. Той ще зависи от подкрепата на Конгреса и от други институции. Американският президент не може да издаде указ и да промени цялата политика към даден регион. Същото важи и за темите от вътрешната политика“, допълва Валенсуела.

Ограничена власт

obama1Ограниченията, които има американският президент, са записани в Конституцията и законите и са отговор на желанието на основателите на страната да предотвратят възможността за установяване на диктатура. Важни въпроси, като подписването на нови търговски договори или обявяването на война от Вашингтон, изискват разрешението на Конгреса. Разбира се, американският президент има поле за действие, например да променя търговски договори и политики или да изпраща военни части на война, без да чака одобрението на Конгреса, както се е случвало.

Президентът Барак Обама поиска разрешението на Конгреса да започне война срещу Ислямска държава, но не го получи и военната му кампания срещу групировката се основава на одобрението, гласувано след атентатите от 11 септември 2001 г. Редица експерти отбелязват, че в последно време, преди всичко след атентатите на Ал Кайда в Ню Йорк и Вашингтон, правомощията на американския президент бяха разширени. Но има и хора, които смятат, че извън Овалния кабинет съществуват лидери с по-голяма власт.

Путин?

19122970_304Списание Forbes поставя руския президент Владимир Путин на първо място в списъка си на най-влиятелните хора в света в последните три години, отбелязвайки възможността му „да направи, каквото пожелае, за да постигне своето“. Второто място в класацията през 2015 г. не беше за Обама, а за германския канцлер Ангела Меркел, смятана за „гръбначния стълб на 28-членния Европейски съюз“.

Американският президент остана трети, защото, според Forbes, неговото влияние намалява с навлизането му в последната година от мандата. Папа Франциск беше поставен на четвърто място като духовен лидер на една шеста от населението на света. Други хора също могат да претендират за подиума. Какво да кажем например за китайския президент Си Цзинпин, който има толкова много съсредоточена власт в ръцете си? Или за Джанет Йелън, президент на Федералния резерв, определена от списание The Atlantic, когато беше предложена за поста, за най-влиятелната жена в историята на света?

Вижте и

0000164309-article3Йелън, а не Обама или наследникът му, има ключова роля при вземането на решение за промяната на лихвените проценти, които оказват голямо влияние върху разходите по обслужването на банков кредит или върху стойността на долара в глобален план.

Правомощия

Самият Тръмп изненада американските избиратели по време на предизборната си кампания, като говореше за Путин като за по-силен лидер от Обама. Той е на мнение и че руският президент е по-находчив от американския си колега и от Клинтън.

Мнозина се питат как президентски мандат на Тръмп, който говореше за издигане на стена по границата с Мексико или за ревизиране на търговски споразумения и международни сътрудничества, ще се отрази на САЩ и на света. „Ако изберат Доналд Тръмп, ще се разтревожа много, защото, от една страна, американският президент е много ограничен от институционалните граници. Но от друга страна – има големи правомощия“, казва Питър Гуревич, професор по международни отношения в Калифорнийския университет в Сан Диего.

„По въпросите на сигурността има различни форми, в които президентът може да създаде големи проблеми. По време на ракетната криза в Куба президентът Джон Кенеди имаше големи правомощия, както и Линдън Джонсън във Виетнам“, казва Гуревич. Самият Обама използва широко изпълнителната си власт, за да остави следа във вътрешната и външната политика, бягайки от Конгреса, например при нормализирането на отношенията с Куба.

Въпреки че той не успя да накара законодателния орган да отмени ембаргото върху острова. Друг пример за ограниченото влияние на американския президент е фактът, че човек като Тръмп, който е толкова различен от Обама, е на път да влезе в Белия дом. „Президентите на САЩ са могъщи, но не са всемогъщи, те не могат да променят политическата култура на САЩ“, отбелязва Рандал Кенеди, професор по право в Харвардския университет.

Източник: Profit.bg

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.