Сега четете
6,8 млн. българи избират 44-то Народно събрание

6,8 млн. българи избират 44-то Народно събрание

5ab3e2b6039071210373a2bbf32ce5abБлизо 6,8 млн. българи ще могат да изберат 44-то Народно събрание на страната ни. Толкова е броят на хората, които днес имат право да отидат до урните и да пуснат бюлетина за предсрочните парламентарни избори.

Своя вот могат да дадат българите, които са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение. Изборните секции в страната са около 12 294.

Изборният ден започва в 7 часа сутринта и приключва в 20 часа. Ако обаче в този час през избирателните секции все още има желаещи да гласуват, то по преценка на председателя на районната избирателна секция изборният ден може да бъде удължен с още един час – до 21 часа.

За втори път у нас гласуването е задължително, но без санкция за негласуване. Според Изборния кодекс такава има само при пропуснати два еднакви по вид избора. За втори път на парламентарни избори гражданите имат право да гласуват и с преференция за конкретен кандидат за депутат, като така могат го изместят напред в кандидатдепутатската листа.

Желание да влязат в 44-тия парламент са заявили общо 20 партии и коалиции, които са регистрирали кандидатите си за народни представители по места. Желаещите да гласуват могат да проверят къде е тяхната избирателна секция със справка в интернет.

Тези граждани, които в срок са подали заявление за гласуване по настоящ, а не по постоянен адрес, могат да пуснат бюлетина само като представят документ за самоличност.

Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Изборният ден ще мине под погледа на 3965 наблюдатели от 22 неправителствени организации от страната и 61 – от 5 организации от чужбина.

Регистрирани са и 215 застъпници. В паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll) ще участват седем социологически агенции. 14 000 полицая ще пазят реда в изборния ден.

При нарушения в деня на вота, гражданите могат да подават сигнали до районните избирателни комисии, обясни вчера говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред „Дарик“. Той напомни, че тази нощ сменяме часа и допълни, че членовете на секционните избирателни комисии задължително трябва да са запознати с това.

Хората могат да подават сигнали тогава, когато считат, че има нарушаване на изборния процес и съответно да обжалват решенията на секционната избирателна комисия, ако има отказ, за да бъдат допуснати до гласуване, пред Районната избирателна комисия, която се произнася по тези сигнали незабавно.

„В случаите, в които имат съмнение, че има нарушение, което не е относимо към изборния процес само по себе си, а по отношение на евентуално извършено престъпление или други нарушения, пред всяка секция ще има поставени телефоните и контактите за връзка с дежурния районен прокурор и с дежурния в районното управление, където хората могат да подадат сигнал“, обясни още Андреев.
***
Над 7,5 млн. бюлетини за вота

7 508 700 бюлетини е точният брой на отпечатаните бюлетини, с които българите ще изберат 44тия парламент на днешните предсрочни парламентарни избори. Те вече са разпръснати из секционните избирателни комисии в страната. Зад граница има отпечатани 363 600 бюлетини за сънародниците ни, които също искат да упражнят правото си на глас.
***
Без алкохол в половин България

Почти половин България остава на сухо заради днешните предсрочни парламентарни избори. Причината е забраната за продажба и консумация на алкохол преди и по време на изборния ден. Преценката за тази забрана е на самата областна администрация, като тя засяга само магазините и заведенията. Мораториумът няма да важи по традиция само за предварително организирани тържества като сватби и кръщенета.

Алкохол няма да се продава в областите Пловдив, Варна, Стара Загора, Кърджали, Перник, Смолян, Враца, Сливен, Разград, Силистра, Шумен и Добрич. Свободна консумация и продажба ще е позволена в София, Бургас, Русе, Благоевград, Монтана, Велико Търново и Хасково. В София консумацията и продажбата на алкохол е разрешена.
***
Сайт показва секциите в чужбина

Вижте и

Над 45 хиляди българи в чужбина са заявили желание да гласуват на днешните предсрочни парламентарни избори. Толкова е броят на успешно подадените заявления зад граница. 19 081 са сънародниците ни в Турция, които искат да упражнят правото си на глас.

След южната ни съседка по брой заявления се нареждат Великобритания – с 5259, Испания – с малко над 3 хил., САЩ с 2799, и Германия – с 2756. Всички български граждани в други страни, които не са вписани в избирателните списъци, обаче също могат да пуснат бюлетина днес. Те трябва да попълнят на място декларация, с която уверяват, че няма да гласуват на друго място.

Сайт ще помага на сънародниците ни зад граница, като им показва къде са разкритите изборни секции. Интернет страницата се поддържа с подкрепата на Временните обществени съвети на българите в чужбина. В нея могат да бъдат открити местата и адресите на изборните секции в чужбина.
***
МВР пусна линия за сигнали

Всеки гражданин, който открие нарушение в днешния изборен ден, може да сигнализира веднага органите на реда. Министерство на вътрешните работи (МВР) откри денонощна линия за гражданските сигнали.

На тел. 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg ще се приемат единствено съобщения, съотносими към дейността на МВР – свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии, а подадените информации ще бъдат записвани.

 

източник: Стандарт

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.