Сега четете
6000 влизат в болница на ден, 60 000 си купуват лекарства

6000 влизат в болница на ден, 60 000 си купуват лекарства

Над 1 милион са реализираните електронни хоспитализации от 1 август 2022 г. до днес, което означава, че средно на ден в болница влизат 6000 българи. Това сочат данните на „Информационно обслужване“.

Модулът за издаване на електронни рецепти в Националната здравно-информационна система също отчита внушителни резултати. За две години централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти е регистрирала над 25.7 млн. е-рецепти, като близо 24 милиона от тях вече са изпълнени. Към системата успешно са свързани над 3000 аптеки от цялата страна, а над 4000 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Средно на ден се изпълняват по над 60 000 електронни рецепти, отчитат от „Информационно обслужване“.

Близо 15 милиона пък са издадените електронни направления през НЗИС. От тях повече от половината са за лабораторни изследвания, а над 5 милиона са за консултация. Регистрирани са и над 280 000 електронни документа за медицинска експертиза.

Над 25 милиона са регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболнична и болничната медицинска помощ. От „Информационно обслужване“ уточняват, че това е статистиката за по-малко от година, след като модулът „е-преглед“ беше пуснат в експлоатация. Средно на ден се регистрират 170 000 прегледа в електронен формат от близо 7200 лекарски практики. Общо със системата работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната помощ.

Вижте и

„НЗИС дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти имат пълна проследимост на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследвания и др.,“, напомни директорът на ИО Ивайло Филипов.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.