Сега четете
Асен Василев: Бюджетът е изпълним, разходната част е разумна

Асен Василев: Бюджетът е изпълним, разходната част е разумна

Защитихме голяма част от мерките за събиране на приходите, коментира финансовият министър

Бюджетът е изпълним в този му вид. Успяхме да защитим голяма част от мерките за събиране на приходите. Разходната част е разумно направена. Това заяви в предаването „На фокус” финансовият министър Асен Василев.

Според него това не е бюджет тип „затягане на коланите”, а всяка сфера е финансирана.

„Парламентът реши за редица заплати. Общо около 250 милиона има допълнително за заплати”, обясни той.

ОКОНЧАТЕЛНО: Депутатите приеха Държавния бюджет

„Важно е какво получаваме насреща. Например вдигаме заплатите в МВР – какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери по селата, патрули, по-добре опазване на сигурността? На тези въпроси не беше отговорено, затова в проекта на бюджет не фигурираха тези средства. Парламентът е решил, че е готов да даде допълнително средства на МВР”, коментира Василев.

Това нямало да е проблем за рамката от 3% дефицит.

„Това е за сметка на други разходи, тоест разход за разход”, каза Василев.

Според него не е направил политически компромис в името на бюджета. „Бюджетът е в рамките на 3%, заложени са всички основни политика, 8 милиарда разходи за развитие, капиталови разходи, подкрепени са всички сфери, в това число и сферата на културата”, каза Василев.Той е категоричен, че бюджетът за култура на е намален, а напротив – увеличен.

„2021 г. бюджетът за култура беше 240 милиона, за 2022 им дадохме 340 милиона. Драстично увеличени! Не успяха да се използват, върнаха 47 милиона обратно. Тази година са 357. Повече и от миналата година са с още 17, с идеята тези 47, които не усвоиха, плюс тези 17 милиона тази година да успеят да ги усвоят. Но, както винаги съм казвал, „Пари в торба не се дават”. Трябва да има ясна идея тези средства за какво ще се използват”, каза Василев.

Той даде и подробности за решението фирми с над 100 служители задължително да плащат на служителите си по банков път.

Вижте и

„Прие се мярка, която допълни дефиницията за „базисна сметка” По евродиректива всички банки трябва да предлагат базова сметка”, каза Василев. Тази сметка ще е без такси. „Тези сметки са ограничени. Базисна сметка, която всяка банка ще предлага”, каза Василев.

Той поясни, че в закона е записано, че няма да има такси по тази сметка.

Правителството е заложило 2,5 милиарда повече данъци, отколкото е бил заложил служебният кабинет, при същия растеж и същата макрорамка, каза Василев.

Финансовият министър смята, че в последните 3 години БНБ „е далеч от реалния ръст на икономиката”.Като „изключително трудно”, той определи политическото сътрудничество с ГЕРБ-СДС. Също трудно било и сътрудничеството с ДПС. Той е за това националният празник да е 24 май. „Ако мен лично ме питате, аз съм много за това националния празник да бъде 24 май”, каза Василев. „Ако отваряме Конституцията, сега е моментът, освен за флага и за химна, да се проведе разговора и за националния ни празник”, каза Василев.

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.