Сега четете
Янев с първи думи към Петков след оставката: Не съм твой министър и няма да бъда (ВИДЕО)

Янев с първи думи към Петков след оставката: Не съм твой министър и няма да бъда (ВИДЕО)

Стефан Янев с първи думи след гласуваното му освобождаване като министър на отбраната. Малко по-рано Народното събрание почти единодушно освободи Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков на негово място.

В профила си във Фейсбук той публикува видеообръщение. „В разгара сме на криза. Криза, която вече сериозно размести пластовете в системата на международните отношения и е на път да промени нейната логика“, каза той и поясни, че тя има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения – до хуманитарна катастрофа, но също и до сериозни икономически, финансови и социални последици.

„От действията и решенията, които взимаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква. А перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра и защото поведението на останалите политически сили в страната в момента, е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези“, подчерта Янев.

„Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданието на хората. Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията“, каза той и допълни, че те са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании, в нечий интерес.

Той обясни, че основната задача на политическото ни представителство днес, фундаменталната отоворност на политическия ни елит, е да защити адекватно националния ни интерес.

„А националният ни интерес е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани. Това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца“, подчерта още Янев.

„Националният интерес трябва да бъде защитен, включително и в многостранните формати, в които участваме. Тези формати не следва да детерминират, да предопределят интересите ни.

Вижте и

Те са единствено инструментариум и механизъм за реализирането на нашите интереси“, каза той и подчерта, че не винаги решенията, които се взимат в съюни формати са правилни и добри за България.

Янев заключи: „Не се чувствам виновен за нищо, което съм казал или направил. Във всичките си действия съм се ръководил от интересите на България. Затова когато казвам нещо, знам защо го казвам.

Когато взимам решение знам защо го взимам. Накрая ще се обърна към министър-председателя: Уважаеми г-н министър-председател, аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя“.

На 28 февруари отново в пост във Фейсбук той написа, че по никакъв начин не може да бъда повече част от тази правителствена конструкция. „Обръщам се с изключителна признателност към българските граждани, които застанаха зад мен.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.