Сега четете
Шишков: Преговаряме с ЕК да удължат кандидатстването за безплатно саниране
Тъмно Светло

Шишков: Преговаряме с ЕК да удължат кандидатстването за безплатно саниране

Срокът за кандидатстване за 100% безвъзмездни средства за саниране на многофамилните жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост може да бъде удължен до  май догодина.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по бТВ. Първоначално бе заложено първият етап на програмата да продължи до края на март догодина, но се водят преговори с Европейската комисия за удължаване на срока ѝ с два месеца, за да може повече граждани да се възползват от безвъзмездната помощ. При втория етап за кандидатстване етажната собственост ще има самоучастие с 20% от необходимите средства.

Очаква кандидатстването да стартира в края на следващата седмица. „Програмата е юридически готова. Всички общини могат да кандидатстват. Големите блокове ще имат известно преимущество, защото ще постигаме по-сериозни енергийни спестявания, но по-малките имат възможност да спечелят повече бонус точки, ако постигнат 100% съгласие за участие в програмата“, посочи арх. Шишков. Той допълни, че правилата са разписани така, че да има равнопоставеност между всички общини и средствата в размер на над 1,4 млрд. лв. да се разпределят равномерно в големите, средни и малки общини. „Целта ни е заради активността на някои местни власти, да не се възползват само жителите на няколко общини“, увери регионалният министър.

„Мястото на националната детска болница е в София. Все пак това е най-големият български град“, коментира министър Шишков идеята на общественици от Пловдив лечебното заведение да се построи под тепетата.

Вижте и

По думите му завършването на магистралите в страната ще осигури отлична транспортна свързаност на болницата. Теренът в „Горна Баня“ има и добра връзка с обществения транспорт в София, с летището, а със завършването на Южната дъга на столицата ще има много добра свързаност. „Ако се направи всичко, което е планирано, ще има смисъл. Хубавата новина е, че има категорично решение и процедура за изработване на подробен устройствен план. Очаквам до 2 месеца да я завършим.“

„Ще предложа на политиците, защото аз не съм политик, да се мисли за построяване на тунел под Петрохан на концесия. Така ще скъсим със 70 км разстоянието Видин – София и ще дадем директна връзка с ГКПП „Кулата“, каза още регионалният министър. Според него проектът е от изключителна важност, но ако чака финансиране от държавата, има опасност да се забави сериозно във времето. „Държавата трябва да построи магистралите „Хемус“, „Русе-Велико Търново“ и др. Ако трябва да чакаме 10 години, по-бързо ще стане чрез концесия“, увери той.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.