Сега четете
Циркът с изчегъртването може да върне ГЕРБ на бял кон

Циркът с изчегъртването може да върне ГЕРБ на бял кон

Доц. Радева, какви изненади да очакваме на 11 юли? Ще се получи ли пак от същото?

– Какво ще получим, зависи много от кампанията. Виждам, че някои от партиите са си извадили поуки и в този смисъл шансовете им се увеличават. Със сигурност виждам, че БСП тръгва към това да си прибира старите критици. Т.е. Корнелия Нинова си е направила извод и е възможно там да има прилив на енергия. Виждаме, че патриотите също ще отидат на изборите обединени и вероятно ще успеят да влязат в парламента дори ако запазят същия резултат в хиляди гласове. Мая Манолова със сигурност не върви надобре, а тяхната коалиция „Изправи се! Мутри,  вън!” и без това беше на ръба. Възможно е и да загубят.

– Как оценявате ситуацията в страната след първите действия на служебния кабинет?  На какво сме свидетели – на реваншизъм или на осъществяване на наложителни промени?

– България сякаш се връща към една позната фаза, когато всеки смята, че всичко започва и свършва с него.  От дълъг опит знам, че при най-добри намерения, когато си във властта, си принуден да се съобразяваш със създадените в страната обществени отношения. И постепенно ентусиазмът за бърза промяна спада – разбираш, че на практика нещата съвсем не са така лесни.

Знам, че същите хора, които днес смятат, че всичко започва от тях, утре ще бъдат упреквани от следващите как нищо не са направили. Тоя цирк съм го гледала много пъти.

В никакъв случай не трябва да се преглъща корупцията,  но е от огромно значение запазването на устойчивостта на държавните структури.

Изглежда ми много детско  фалшивото самочувствие:

Ние сме най-честните, най-почтените, ще променим всичко за два месеца!

Нещата в една страна не могат толкова лесно да се променят. От огромно значение е дали хората си кредитират доверие. А като поставиш под стрес администрацията, тя спира да работи и всичко се затлачва. И икономическите ефекти са по-страшни.

Разбира се, че трябва да се стремим да живеем в чисто и почтено общество. Само че когато всеки втори бизнесмен е готов да дава пари, нека ми покажат кои са тия в администрацията, които ще ги откажат. А и не знам в света да е построено това общество на идеала, в което всички са чисти, честни, почетни, за каквито се превъзнасят някои хора у нас в момента.

–  Защо е толкова ожесточена атаката към Бойко Борисов и ГЕРБ?

– Да, Бойко Борисов дотегна – не сме имали толкова дълго управлявал премиер. Само че всичките му критици сега са в неговите обувки – ще видим ще успеят ли да се задържат 10 години. Това постижение е огромно дори в световен мащаб. И единственият начин за уравновесяване на властите, който демокрацията е измислила, са изборите и смяната на властта. И ако някой се задържа толкова дълго, това не е случайно, а заради някакви специфични качества, които са много редки. Не защитавам Борисов в никакъв случай, просто такава е логиката на политическия процес. Вероятно на голяма част от хората им омръзна да ги управлява Борисов, затова

сега ще се насладят на размествания на пластовете, на битки, на нови съюзи,

на нови разпади на съюзи, на неустойчивост. Като човек, който има понятие от частен бизнес, знам, че това не стимулира икономиката.

Както каза наскоро д-р Петър Москов – веднъж изчегъртвахме Виденов, после изчегъртвахме Костов, после царя, сега изчегъртваме Борисов. Идеята, че тръгваме винаги от нула, че винаги ще построим някакъв идеал, е нелепа и лишена от реализъм.

– Какви са шансовете на ГЕРБ да запази първото си място? 

– Резултатите на изборите зависят от това каква кампания ще води ГЕРБ. Дотук Бойко Борисов допусна груби грешки, може би за пръв път в кариерата си – с истерията около ковид, а и с прекомерните хвалби. Хората не обичат управляващите много да се хвалят. Ние сме си страна на андрешковци, на дребните собственици, които не са склонни да признаят когото и да било. В този смисъл по-скромният профил може да бъде от полза. Неслучайно напоследък Борисов е много обран, не се изказва много.

Очевидно си е дал сметка, че многото думи  работят срещу него 

Ако направят по-скромна кампания, е много възможно най-малкото да си задържат първото място.

Тук е много важна верността на избирателите на ГЕРБ – каква част от тях ще се разочароват и ще отидат към други партии, каква част ще се разочароват от новите играчи и ще се върнат обратно. От огромно значение ще бъде кампанията на ГЕРБ. С лозунга  „Този е корумпиран, трябва да се изчегърта!” много често избирателите се сплотяват.  Това например се случи на третия кметски мандат на Стефан Софиянски.

– Може ли „Има такъв народ“ да се окажат на първа позиция?

– От една страна – те показаха някаква сила, което безспорно играе за тях. От друга страна обаче, тая сила се оказа непроизводителна – не направиха кабинет, не показаха способност да формират управление, нито отговориха на очакванията на хората за промени в избирателната система. А това не играе в тяхна полза.

Този път „Има такъв народ“  ще бъдат притиснати двойно

Веднъж те ще се бият с ГЕРБ за първото място, втори път ще се бият и с БСП за второто място.

Вижте и

А определено новата лява коалиция ще изтегли БСП нагоре. За първи път ход в правилна посока от страна на Нинова – тя досега само ги люспеше. Винаги от обединението се печели, а не от разделяне.

 – Ще се превърне ли във фактор новата лява формация около Жан Виденов?

– Не, това са смешки. След като разказах историята с посещението му в Бели Искър и как двигателят на колата му падна, някои ми писаха колко честен и почтен човек бил Виденов, не бил крал. Не могат да ме убедят, че човек, който не може да управлява собствената си кола, ще управлява държавата.  Предпочитам да открадне пари за една кола и да свърши работа, отколкото да не знае на какво се е качил. Неслучайно говореха, че няма и ден трудов стаж – цял живот е бил партиен функционер. Нищо не е управлявал и изведнъж става премиер. И фалира държавата. Пишат ми: него го фалираха! Ами защо се е оставил толкова лесно да го фалират?!

– Да очакваме ли, че партиите все пак ще формират кабинет след изборите на 11 юли, за да не разочароват хората?

– Не е ясно обаче какво ще се случи при конфигуриран по различен начин парламент. Ако влязат патриотите, те са естествен съюзник на ГЕРБ. И там отново ДПС ще влезе в ролята на възможния балансьор. А тъй като битката между патриотите и ДПС е много сериозна, пак може да се получи трудноуправляема ситуация.

Имам усещането, че това да не бъде съставен кабинет в 45-ия парламент,

е резултат от  предварително подготвена мръсна игра.

Хората от  фронта анти ГЕРБ искат да разкостят ГЕРБ и това правят в момента. Но не си дават сметка, че българинът много обича да съжалява и почне ли да те съжалява, това те изстрелва нагоре. И не е ясно с този опит за очерняне дали няма да върнат ГЕРБ на бял кон. Особено ако втори път, и след изборите на 11 юли, не направят кабинет. Това хората няма да им простят – българинът обича стабилно управление, да му е кротичко.

– Гарантира ли си втори мандат президентът Радев, който държи цялата власт?  

– Цялата власт да е в ръцете ти е нож с две остриета. Носиш и всички негативи и въпросът е дали хората ще са доволни, дали ще ти повярват.  Изборите ще бъдат най-точният лакмус за нагласите. В момента е мътна вода, плаващи пясъци. Не е сериозно да се правят прогнози.

marica.bg

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.