Сега четете
ЦИК: Избираме 3461 кметове на 25 октомври

ЦИК: Избираме 3461 кметове на 25 октомври

cikОбщата бройка на кметовете, които ще се избират на предстоящите местни избори, е 3461. От тях 265 са общински. Това съобщи на вчерашния редовен брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК) говорителят й Цветозар Томов. В сравнение с вота през 2011 г. общата бройка на градоначалниците е с 30 процента повече заради промяна в законодателството, уточни той.

Във връзка с предложението на СДС номерацията на партиите, които ще участват в изборите, да започват от 100 Томов коментира, че ЦИК ще вземе решение тогава, когато се обсъди предложението за техническия вид на бюлетината. Той увери, че българите в чужбина, които желаят да гласуват на референдума, ще имат възможност да го направят.

Междувременно Министерският съвет реши първо да уведоми медиите за приетата план-сметка за разходите п рендум. На брифинга говорителите на ЦИК с изненада разбраха от представителите на медиите, че правителството е приело те, която възлиза на стойност 50 551 000 лв. Оказа се, че до момента в ЦИК не е постъпило постановлението за план-сметката за изборите. Запитана дали все пак тази сума според комисията ще стигне за нормалното провежда-не на изборите и референдума, говорителят на ЦИК Камелия Нейкова отвърна с риторичен въпрос: „Според вас ще стигнат ли?“. „Има обективни обстоятелства, които налагат сметката да бъде в по-висок размер спрямо 2011 г., тъй като има промяна и в законодателството“, бе категорична Нейкова.

От план-сметката става ясно, че за организационно-техническите дейности, които Министерският съвет трябва да извърши, са предвидени 37 млн. лв. От тях 21,4 млн. лв. са планирани за заплати и осигурителни вноски на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. На ЦИК ще бъдат преведени общо 6,2 млн. лв., като от тях 4 150 000 лв. са за материално-техническо осигуряване и обработка на резултатите, 300 000 лв. за възнаграждения и осигурителни вноски на заетите по граждански договори, 1 млн. лв. за разходи за медийни пакети за партии, коалиции и инициативни комитети, а 750 000 лв. Са за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване.

Вижте и

Средствата, планирани за МВР, са 4 млн. лв. Към бюджетите на БНТ, БНР, БТА и Сметната плата ще бъдат отделени съответно 500 000 лв., 200 000 лв., 100 000 лв. и 35 000 лв.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.