Сега четете
Цветозар Томов вижда поводи за обжалване на изборите

Цветозар Томов вижда поводи за обжалване на изборите

tomovЦветозар Томов: Неизчистените избирателни списъци могат да се ползват за жалби срещу изборите

Липсата на машини не е най-сериозният повод за обжалване на изборите, смята говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Липсата на възможност за машинно гласуване на предстоящите избори на 26 март не е сериозен повод за обжалване на изборите за разлика от други аргументи, които могат да се ползват за това, заяви Цветозар Томов пред БНР.

С уточнението, че изказва лично мнение, Томов даде други примери за причини, които могат да се ползват за жалби срещу изборите. Такива според него са неизчистените 27 години избирателни списъци, което създавало по-големи възможности за манипулация на вота.

Друго такова основание е фактът, че българите в чужбина не могат да гласуват преференциално, което означава, че нямат равни права с българите в страната, въпреки че това право е гарантирано от конституцията.

Допълни и това, че непосредствено преди избори законодателството се променя.

“Казвам това, за да призова към малко повече разум и хладнокръвие“, обясни Томов, като коментира, че прекомерно напрежение се е натрупало неоснователно по въпроса с доставката на машините.

Вижте и

В отговор на реплика по-рано в предаването на националния омбудсман Мая Манолова, че ЦИК е можела да раздели поръчката на лотове и така да се осигурят машини, като се използва потенциалът на отделни фирми, Томов обясни, че това е щяло да доведе до други проблеми.

Ако дейностите са в отделни лотове, ще изникне въпросът със синхронизацията и ако тя не е добра, това би било по-сериозен повод за оспорване на резултатите от изборите.

В събота комисия на ЦИК спря поръчката за доставката на машини след оценката, че единствената компания-кандидат не може да достави в срок нужното оборудване.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.