Сега четете
Туск e новият президент на ЕНП

Туск e новият президент на ЕНП

donald tuskДоналд Туск e избран за новия президент на Европейската народна партия (ЕНП), съобщи politico.eu.

Европейската народна партия избра бившия президент на Европейския съвет Доналд Туск за свой лидер на мястото на французина Жозеф Дол.

Туск е избран с 491 гласа „за“ и 37 „против“ на конгреса на партията в хърватската столица Загреб. Той стана първият източноевропеец начело на най-голямата политическа сила в Европейския съюз. Полякът беше единственият кандидат за поста председател на ЕНП.

62-годишният Туск е бивш член на полското движение „Солидарност“. Той бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 г.

На 30 август 2014 г. е избран за президент на Европейския съвет. От 1 декември същата година встъпва в длъжност. На този пост е в продължение на два мандат
Пред да бъде избран той отправи остри критики срещу автократите и популистите. „В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да вярват, че свободата не е съвместима със сигурността“, заяви Туск, предаде БТА.

Вижте и

Сред кандидатите за заместник-председател на ЕНП е и българският еврокомисар Мария Габриел.

Премиерът на България Бойко Борисов, който е в Загреб, написа по-рано във Фейсбук, че „Доналд Туск ще бъде много добър председател на ЕНП. Той е изключителен приятел на България. Помните приветствието му за председателството на България. Доналд ми е добър приятел. Положи огромни усилия като председател на Европейския съвет, когато се изискваше се дипломатичност и консенсус“.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.