Сега четете
Туск с уникална реч на български, Народният театър онемя!

Туск с уникална реч на български, Народният театър онемя!

donald tuskПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск изненада всички, започвайки речта си по случай председателството със стиха на Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ Той го изрецитира на правилен български и след това продължи и самата си реч на български. Думите му бяха изключително силни, емоционални и нелишени от чувство за хумор:

„Като поляк добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и играта му в „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов.

Историята на Балканите е по-интересна и по-драматична, отколкото Игра на тронове, макар в нея да няма тронове. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. Добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, вие, които не сте загубили знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион.

Ето защо вярвам, че вашето председателство, ще е толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, каза Туск.

Вижте и

„Всяка реч или всяко изказване е неуместно след речта на нашия приятел Доналд Туск. Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета е положил толкова усилия да научи на български своята реч“, бе първата реакция на Бойко Борисов.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.