Сега четете
Трябва ли десните извънпарламентарни сили да се обединят?

Трябва ли десните извънпарламентарни сили да се обединят?

Вчера 5 дясноцентристки партии се събраха, за да обсъждат бъдещото си обединение. В изказване Атанас Атанасов, лидер на ДСБ, заяви, че основната цел на модела „Борисов“ е едноличното управление и присвояване на парите на хората, и това налага създаването на политическа алтернатива в страната.

Христо Иванов, лидер на „Да, България“ подчерта в своя реч, че формациите трябва да се готвят за избори заедно – както за вече насрочените такива, така и за предсрочни парламентарни.
В предаването „Лице в лице“ Гроздан Караджов и Даниел Смилов коментираха проведеното събитие и дясното обединение на парламентарно непредставените десни партии.
По думите на Смилов е възможно да има предсрочни избори, защото ситуацията в страната е не много стабилна, а и има различни дестабилизиращи фактори, които могат да окажат влияние. Беше категоричен, че след европредседателството ще има със сигурност промени в правителството.

Според Гроздан Караджов обединението в дясното е интересен опит, но хората ги интересува защо такова обединение не е успяло последния път. Той постави въпроса и за ролята на „Реформаторския блок“ в предишния парламент и попита какви са гаранциите, че едно такова ново обединение няма да повтори съдбата на Реформаторите.

Смилов посочи, че обединението възниква между двете основни структури, а именно ДСБ и „Да, България“ и това определи като позитивен факт и здрава основа за бъдеща дейност. Допълни, че СДС са останали в гравитацията на ГЕРБ и в тази връзка не са влезли в първоначалните преговори в новата формация.

Той подчерта, че в момента ГЕРБ е най-популярната дясна формация в страната, но това е така, защото нямат алтернатива. Допълни, че има много хора, които не харесват моделът на управление на ГЕРБ, защото са останали нерешени проблеми, а именно КТБ, АЕЦ „Белене“ и други, които са неприемливи за десния и центристки човек. Беше категоричен, че за това е важна появата на тази дясноцентристка формация, но тя трябва да увери хората, че няма да се разпадне и ще бъде ефективна.

Караджов изрази мнение, че една нова формация трябва да заяви първо какви са нейните цели, а след това да се определя като противник на партии. По думите му ако се постави правилна идейна основа, това трябва да стане ясно на хората.

Вижте и

В заключение Смилов заяви, че една формация не може да бъде дефинирана само чрез това на кого се противопоставя. Според него е важно изграждането на нещо ново, но някои политики на ГЕРБ са добри и трябва да бъдат запазени.

bTV, „Лице в лице”

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.