Сега четете
Три комисии без председател след спорове в НС

Три комисии без председател след спорове в НС

Депутатите отново направиха неуспешен опит да изберат председатели на спортната и земеделската комисии, които през последните дни станаха причина за грандиозни спорове. За комисията по жалбите на гражданите пък не бяха дадени имена за председател в рамките на заседанието.

Предложенията на ПП и ДПС за шефове на спортната комисия – Радостин Василев и Халил Летифов, не събраха необходимия брой гласове.

Вчера по време на брифинг в НС стана ясно, че е било получено обаждане от президентството и от служебния министър на спорта Весела Лечева с искане Радостин Василев да не оглави спортната комисия. Лечева веднага опроверга обвиненията.

Президентът Румен Радев направи лаконично изказване от Молдова, където е на посещение: „Очаквам парламентът да произвежда закони, а не евтини интриги“. По-късно бившият финансов министър Асен Василев окачестви думите на държавния глава като „ненужни“. „Призовавам бюджетът да бъде изпратен и ние с удоволствие бихме го разгледали, за да се постигне сигурността на българските фирми и граждани и да имаме стабилна икономика. Относно думите на президента и т.нар. информация “от кухнята” е напълно ненужна“, каза Василев.

Депутатите преминаха към избор на шеф на земеделската комисия. ​​​​​​Едниственото предложение  отново дойде от ПП и отново беше бившият зам.- земеделски министър Иван Христанов – едно от главните действащи лица в скандала с ГКПП „Капитан Андреево“. Той обаче също не събра необходимия брой гласове.

Вижте и

Бившият председател на парламента и настоящ депутат от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев защити кандидатурата на Христанов, защото той е „посегнал там, където други ги е страх да погледнат“. „Когато, поради работата ти, се наложи да бъдеш допълнително охраняван и когато това върви с куража и действията ти, това е много сериозен атестат“, каза Минчев. И допълни, че вчерашното гласуване е показало нагледно колко политически сили се застъпват за разграждането на антикорупционния модел. „Съжалявам, че вчера ние от ПП останахме заедно с партньорите от „Демократична България“.

Народните представители все пак се разбраха за ръководството на две комисии. При пълно единодушие комисията по правни въпроси бе оглавена от Радомир Чолаков от ГЕРБ, а по тази по конституционни въпроси – от  Атанас Славов от „Демократична България“.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.