Сега четете
Трети опит: Парламентът най-сетне събра кворум

Трети опит: Парламентът най-сетне събра кворум

След три опита за събиране на кворум парламентът успя да заработи, след като работата му беше блокирана за два часа поради липса на кворум. Вторият опит за събиране на кворум също удари на камък. Третият се оказа успешен, тъй като се появиха депутатите от ГЕРБ-СДС, които бяха присъствали на изявлението на лидера си.

С декларация в пленарната зала шефът на парламентарната група на герберите разкритикува „отсъстващите“. Тя обвини „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, че не желаят „това правителство да бъде контролирано и да даде отговор на важните за България въпроси“. „Отсъстват тези, които са в изолация, поставят ултиматуми на фона на безпрецедентни кризи в държавата“, каза гневно Атанасова. И допълни, че ПП и ДБ са „временни посетители не само на парламента, но и на държавата“.

„Панаирът се нарича Изборен кодекс, според тях. Още когато българският народ гледаше как парламентът вкарва страната в конституционна криза, като не можеше да избере председател, тук започнаха оферти“, заяви пък Йордан Цонев. И разказа, че е получил „оферта“ от Кирил Петков ПП да подпомогнат избора на председател на НС, ако ДПС оттеглят подкрепата си за законопроекта на БСП за промени в Изборния кодекс. Цонев подкани бившия премиер да заповяда в залата, за да опровергае тези думи, ако смята, че са лъжа.

В третата декларация по темата лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично отказа да оттегли законопроекта за промените в Изборния кодекс. „Диалогът трябва да се състои тук“, заяви тя и повтори, че половината от българския народ иска да гласува с хартия, другата половина с машини и е най-добре да им се даде избор.

Причината да не се събере кворум в продължение на три часа бяха и депутатите от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които вчера заявиха, че няма да влязат в зала заради промените в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина, които бяха прокарани от ГЕБ-СДС, ДПС и БСП. Преди третата проверка на кворума се появиха депутатите на ГЕРБ, за да дадат брифинг в кулоарите на парламента. Десислава Атанасова заяви, че „след минути“ всички председатели на парламентарните групи са поканени на дебат „с форма на председателски съвет“, за да обсъдят дали България ще има закон за държавния бюджет, или за удължаване на действащия, дали ще се търсят възможности за липсата на дърва за зимата, или направо да се проведат нови избори. „Ще считам отказът от възможност за последен разговор като отказ да работи българският парламент“, каза Атанасова. ПП и ДБ отказаха срещата.

Вижте и

„Предлага се диалог, но се предлага диалог, след като законопректът, който въвежда безумие, бе докаран до точката на необратимост“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в отговор на искането от ГЕРБ шефовете на парламентарните групи да се съберат днес.

Иванов заяви, че възстановяването на доверието на избирателите „не може да стане на поредната раздумка“. Той обаче постави и  условието, при което е възможно да се стигне до диалог – законопроектът за хартиените бюлетини да бъде оттеглен. „Не ни търсете за параванче“, предупреди Иванов политическите си опоненти.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.