Сега четете
Тереза Мей по стъпките на Маргарет Тачър
Тъмно Светло

Тереза Мей по стъпките на Маргарет Тачър

09_theresamay_r_wЛегендарната Маргарет Тачър проправи пътя на нежния пол в британската политика през 1975 г., сменяйки изненадващо на лидерския пост в Консервативната партия човека, благодарение на когото Обединеното кралство стана част от обединена Европа – Едуард Хийт. Желязната лейди стана премиер 4 години по-късно. Тереза Мей е втората жена на този пост, наследила на него Дейвид Камерън – човека, заради когото Великобритания тръгна към изхода на Европейския съюз.

59-годишната Тереза Мей оглавяваше британското вътрешно министерство цели 6 години – още от идването на торите на власт през 2010 г. Това е забележително дълъг период от време на горещ стол, сравняван с погребално бюро за политически кариери на Острова. Тя е най-дългогодишният британски вътрешен министър след 1892 г.

Преди референдума на 23 юни Мей бе в лагера за оставане в Евросъюза, но далеч не бе сред найгръмогласните в него. Затова има шанс да обедини дълбоко разединената Консервативна партия, а и страната като цяло. Категорична е, че на каквито и позиции да е била, преди народът да си каже думата на референдума, сега вече „Брекзит значи Брекзит“. Не може и дума да става за повторение на вота, а камо ли за предсрочни избори.

Мей спечели изненадващо лесно овакантената длъжност от претърпелия фатално политическо поражение Камерън. До деня на съдбовното решение на електората за бъдеще извън Европа за фаворит бе смятан сладкодумният популист Борис Джонсън. Той обаче бе изхвърлен брутално от надпреварата от съюзника си Майкъл Гоув, който се кандидатира за партиен лидер вместо него.
Бившият журналист от в. „Таймс“ обаче оцеля само до втория кръг на вътрешнопартийните отсявки в лидерската надпревара.

Изпревари го Андреа Ледсъм, която трябваше да се бори с Мей до 9 септември, когато членската маса на торите трябваше да гласува по пощата за една от двете.
Ледсъм обаче сгафи още в началото на кампанията, изтъквайки пред „Таймс“, че тъй като има 3 деца, е много по-заинтересована, а оттам и способна, да осигури по-добро бъдеще за страната, отколкото бездетната Мей. Официално евроскептичката изтъкна като причина да се оттегли необходимостта партията час по-скоро да се сдобие с нов лидер и да започне преговорите за Брекзит.

Вижте и

Един от корифеите на торите – Кенет Кларк, нарече Мей „ужасно трудна жена“ и изказа съболезнования на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който първи щял да пострада от това. Новата Желязна лейди е твърдо за ограничаване на имиграцията от ЕС. Дори поставя под въпрос оставането на Острова на около 3-те милиона граждани на страни от блока.

Дата: 19.07.2016
Източник: Животът днес – стр. 10, Добрин СТЕФАНОВ, сн. tes.com

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.