Сега четете
Съдът отстрани Десислава Иванчева като кмет на „Младост“

Съдът отстрани Десислава Иванчева като кмет на „Младост“

20180425183340-ivanchevaОкончателно: кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева е отстранена от длъжност, съобщи БНТ. Решението е на Апелативния спецсъд. С него бе потвърдено решението на първата инстанция, която също постанови отстраняване на Иванчева, докато тече разследването срещу нея. Кметицата е в ареста по обвинение за вземане на подкуп заедно със заместничката си Биляна Петрова. По-рано днес тя също се раздели с поста си – но защото се оказа уволнена. Днешното решение на съда стана факт след над 7-часово нервно заседание. Ето и хронологията на събитията от деня по случая: Кмет ли е била Десислава Иванчева , докато е в ареста и оттам е издала заповед за уволнение на заместника си Румен Русев ? Когото пък после СОС направи и.д. кмет на „Младост“ въпреки нейното нареждане…

Същият Русев пък на свой ред днес уволни заместничката и съарестантка на Иванчева – Биляна Петрова , а заповедта му бе връчена на последната ефектно в съдебната зала. Нищо че Петрова отказа да я подпише… Ето в такава почти уникална каша потъна делото за отстраняване от длъжност на Иванчева и Биляна Петрова, които са в ареста неотклонно от 17 април. „Аз не можах да разбера по онова време, по което съм издавала заповедта – била ли съм кмет или не съм била. Аз и в момента, докато свърши това дело, съм кмет, нали така? Как може да има двама кметове на „Младост“ – накара се Иванчева на тричленния състав на Апелативния спецсъд, председателстван от бившия член на ВСС Галя Георгиева. „Ако предполагаме, че аз съм кмет, значи моята заповед е законна. А ако не съм, а Румен Русев е кмет, значи аз съм една безопасна игла. Ако г-н Русев е кмет – макар че той няма нищо общо с гласа на 29 000 души, аз ще съм принцесата, която в момента няма никакви функции. Или ще си имат кмет, който ще бъде отстранен… Затова ще се помоля тука да се помисли много сериозно.“

Целия ден двете с Петрова правеха такива забележки на съда, наложи се няколко пъти да им се напомня, че не могат да разпитват съдебния състав. Имаше и забележителни диалози: – Искам да подчертая, че се казвам Биляна Петрова, а не Десислава Иванчева. Аз съм отделен човек и искам да бъда възприемана като отделен човек – каза на съда Петрова. – Съмнявате ли се, че сме се запознали много подробно – отвърна съдия Красимира Костова. – Да, съмнявам се. Самата задържана кметица изтъкна, че има кауза и ѝ е било по-лесно да не се захваща с нея, давайки пример как би прекарвала дните си в противен случай: „Ще си дрънкам глупости, ще си ходя на фризьор, ще си ходя на маникюр – и така ще ми е лесно.“ Адвокатката на Иванчева пледира, че тя иска да работи за хората и за пореден път подсказа, че кметицата и заместничката ѝ искат да хвърлят вината изцяло върху посредника Петко Дюлгеров (който не бе страна по днешното дело за отстраняване, б.р.).

„Ако г-н Дюлгеров си е правил някакви сметки, в тях не е включена моята подзащитна. След като няма влязла в сила присъда, тя си е законно избран кмет, който има право да издава всякакви служебни заповеди. Важното е, че тези заповеди не са свързани с фалшификации по делото, с подмяна на факти и обстоятелства“, каза по-рано адвокатката на Иванчева Елена Петрова. А самата Иванчева в последната си дума заяви, че тя и Петрова пари не са вземали и че искането за детски площадки е било с мярка, съобразно човека. „Няма как да рекетирам! Ние пари не вземаме. Ние казваме – ето, до 202-ри блок ще направиш детска площадка.
Пари през нас не минават. Те си се разбират, те си ги носят. Ако е 5-етажен блок, не мога да кажа: даваш 40 000 лв. за детска площадка. Тогава ще дадеш 10-20 пейки“, илюстрира тя чувството за мяра, съобразено с размаха на инвестиционнито намерение. Иванчева и Петрова опитаха днес да блокират делото. След като на два пъти получиха отсрочки да се запознават с материали – днес те се бяха подготвили с няколко нови доказателствени искания.

Първите бяха: да се намери писмо в деловодството дали главният архитект на „Младост“ Стефан Стефанов се е оплаквал, че няма хора в отдела по строителен надзор. Както и да се питат „Човешки ресурси“ колко души работят там. И да се проследи преписката на бизнесмена Александър Ваклин – това щяло да обясни защо е забавена. Преди това Биляна Петрова освободи защитниците си, защото така и така държавата харчела пари за служебен адвокат за нея. Тя определи това като тенденциозно отношение (Иванчева няма такъв служебен адвокат, б.р.) и поиска отвод на всички състави на АСНС. Включително и на днешния. Петрова заяви, че всички състави до момента са тенденциозни и знае изхода от делото – че ще бъде отстранена така или иначе.

Вижте и

После каза, че ще я унищожат физически, което бе посрещнато с одобрителни възгласи от присъстващите в залата съмишленици на двете арестантки. Иванчева допълни, че е поискан и „самоотвод“ и на цялата прокуратура начело с шефа на спецобвинителите Иван Гешев – „човека с тениската“. Макар и в рамките на процес за отстраняване от длъжност днес Иванчева описа и условията в ареста, като заяви, че репресията е пълна и вече и сутиени не им давали. 70% от таваните на килиите са капещи, с изронена мазилка, с дългогодишни течове. Там, където са ни леглата, отгоре са на затворниците креватите. На някого е паднала мазилка в окото.

На мен ми падна едно мъхесто, гадно влакнесто нещо… Което съм го запазила. Банята е гнусна – едни тръби от 4 дупки бие вода и е една смрад. Имаме си хлебарки, бълхи, дървеници – всичко си е разнообразно. Иванчева и Петрова си направили дори „собствено деловодство“, защото не знаят какво излиза от документите, които пращат оттам. След като хаосът в залата доволно поизнерви председателя на състава съдия Галя Георгиева, тя предостави да води докладчикът – съдия Красимира Костова. Костова прочете определение, че не уважава нито отводите, нито изредените аргументи – тъй като засягат други институции, включително и това със служебния защитник (когото назначава прокуратурата, б.р.).
Биляна Петрова обаче извади и друг аргумент – че се говорело, че е уволнена със заповед на 5 юни и така делото става без предмет по отношение на нея. „Аз не съм сигурна дали имам реално трудови правоотношения и дали новият и.д. кмет Румен Русев не е пуснал заповед за моето уволнение“, каза тя. Това бе и единственото, което съдебният състав уважи. Затова обаче съдия Костова отложи делото само с 30 минути – време, което прецени за достатъчно за проверка. „Шоуто“ продължи с това, че от „Младост“ дотича запъхтян юрисконсулт, който връчи в съдебната зала заповедта за уволнение на Петрова. Тя не я прие, но юристът каза, че я връчва при условия на отказ. Тогава съдия Галя Георгиева я приобщи към материалите и след няколко минути съдът прочете определение, с което се прекратява делото спрямо Биляна Петрова, тъй като е станало безпредметно. Правата си – дали заповедта е законосъобразна, тя може да търси пред административния съд. И след това „гимнастиката“ с отстраняването евентуално трябва да се повтори. Съдебният ден, преминал във вечер, бе ужасно нервен… Първо, след като делото бе прекратено спрямо Биляна Петрова, тя почти насила бе извлечена с охрана от залата. Двете с Иванчева нарекоха връчената ѝ в съдебна зала заповед за уволнение „преврат“ в район „Младост“.
Двете прекъсваха съда постоянно, търсеха сметка за това или онова. Почитателите им от „Зелена Младост“ в залата ръкопляскаха на моменти… Процесът бе наричан „фарс“ и „лунапарк“, а двете жени на няколко пъти повтаряха, че целта била да ги унищожат, включително и физически. Съдията първо изгони журналист, чийто телефон се включваше на висок глас. После изгони възрастна дама, която обясняваше как… не можело да я изгонят. Тя бъбреше – извини се с това, че ѝ е лошо и иска да излезе, като попита председателя на състава защо няма климатик в залата. Но после стана удивително енергична и заяви, че никъде няма да мръдне – тук остава. Тогава вече наистина беше изгонена… Приятелите и съмишлениците на Иванчева разговаряха по телефоните си, по едно време започнаха да се „джобят“ да ѝ съберат наложената глоба от 200 лв. от съдия Галя Георгиева. На демонстративната акция съдия Красимира Костова отвърна, че може, ако рекат, да я глобява непрекъснато с по 200 лв. или непрекъснато с по 1000 лв. Иванчева говори разхвърляно и развълнувано сигурно час. – Приключихте ли – попитя я по едно време Галя Георгиева. – Не съм, защото сега ми е дошло… На което съдийката отбеляза: – Разбираме, че сега нещо ви е дошло.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.