Сега четете
Съветът на Европа започва разследване срещу Турция

Съветът на Европа започва разследване срещу Турция

paseСъветът на Европа ще разгледа по-обстойно спорния референдум за конституционните промени в Турция и действията на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу опозицията.

Във вторник Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург гласува с огромно мнозинство за предприемането на разследване срещу Турция и поставянето й под наблюдение, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit, цитиран от агенция Фокус.

Възобновяването на мониторинга в страната ще позволи на двама наблюдатели да пътуват редовно до Турция, за да проверят доколко са спазвани на правата на човека и върховенството на закона.

Резолюцията бе приета с оглед на продължаващото извънредно положение в Турция, колективните уволнения на държавни служители като учители, учени и съдии, а също и многобройните арести на депутати и журналисти. Гласуването първоначално трябваше да се проведе през януари – преди референдума за конституционна реформа.

Вижте и

Турция бе поставена под наблюдение в периода 1996-2004 г. След отмяната на смъртното наказание в страната процесът бе прекратен. След неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. обаче Ердоган многократно повдигна въпроса за повторното въвеждане на крайната наказателна мярка. В сила остава и извънредното положение в страната, което позволява на управляващите да налагат решения, заобикаляйки парламента.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.