Сега четете
Съветник на Зеленски: България ни оказа безценна помощ

Съветник на Зеленски: България ни оказа безценна помощ

„Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история“, смята един от ключовите съветници на украинския президент Михайло Подоляк. Той коментира статията в Die Welt, която разказва за оръжейната помощ, оказана от страната ни в първите дни на руското нападение. „Има държави, които много обичам и тази любов особено ярко се проявява по време на войната. България е една от тези държави“, заяви Подоляк пред руската блогърка Юлия Латинина.

„Не съм готов да коментирам българското правителство от гледна точка на военната помощ, която е обемна, която оказаха на Украйна особено в първата седмица на войната. Мисля, че българското правителство може да разкаже за това детайлно, ако смята, че е нужно“, казва още съветникът на Зеленски.

Според него има много държави, и България е една от тях, които още в първите дни видяха каква е тази война, какво прави Русия. „Те разбраха основното – Русия нападна без всякакви мотиви Украйна, убива граждани, нахлу на цялата територия (на Украйна – б.р.). Държави като Полша и България, не изключвам и моите любими прибалтийски държави, заявиха от първия ден, че ще дадат вскичко, което могат, ще помогнат с каквото могат“, казва още Подоляк. Той обеща след края на войната да направи таблици, в които да опише детайлно всичката помощ, получена от партньорите по време на войната – и пари, оборудване, въоръжение, горива и т.н. „Ще опиша това в таблица и особено за първите особено тежки дни кой и с какво помогна“, допълни той. Латинина зададе въпроса за помощта на България и обърна внимание, че случайно или не, материалът излиза броени дни преди Германия да откаже (засега) да даде танкове „Леопард“ на Украйна.
Известният украински военен коментатор Александър Коваленко написа в Телеграм канала си: „За мнозина статията стана истинско откровение, тъй като до момента няма данни за помощта от България от открити източници. Не и за моите читатели. Още през юни, когато неинформираните „говорещи глави“ критикуваха България, отбелязах, че България е една от трите страни, която е сред първите три, които дадоха тежко въоръжение на Украйна.

През юни ставаше дума за гаубици Д-20 и 122-мм БМ-21 „Град“. Именно България бе от първите, която предложи ремонтните си заводи за поправка на повредената в боевете украинска техника. А сега обемите на тази помощ е в пъти повече“, пише Коваленко. Той твърди и че България „предаде на Украйна танкове Т-72М1, известно количество авиационна техника и не само това. Да не говорим за логистичния фактор. Но много неща ще станат известни след края на войната. За това – България, благодаря!“, заключава Коваленко.

Вижте и

Бившият шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов, уволнен през лятото от тогавашния вицепремиер Корнелия Нинова, заяви пред бТВ, че не му харесва, че е трябвало от западни медии да се разбере за ролята на България, която според него е била очевидна. „Най-малкото ръстът на износ на оръжие за Полша и Румъния в първото полугодие през 2022 г. е 107 пъти. Това няма как да не го забележи и тогавашният вицепремиер Нинова и беше ясно къде отива оръжието“, каза Михайлов. Той твърди, че и в момента продължава износът на оръжие към Украйна, защото договорите са дългосрочни.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.