Сега четете
Стойчо Керев, журналист: Общество от овце създава правителство от вълци

Стойчо Керев, журналист: Общество от овце създава правителство от вълци

1454828_10202420454933126_2035353853_nГлутниците се избиваха, а когато вкусът на парите им се услади, се сношиха помежду си, коментира водещият.

Стойчо Керев е журналист, продуцент и медиен експерт. Специалист е в областта на телекомуникациите и разработването на нови проекти. Роден на 10 септември 1965 г. в Карлово.

Завършва Стопанския факултет на ВТУ. Години наред работи в областта на телекомуникациите. Участва активно в изграждането на първите частни радиостанции в България. В телевизията попада през 1995 г. като тв водещ в предаването „Събота късен следобед“ на Емил Розов и Алис Крайчева. Работи като водещ на програма „Всяка неделя“ в БНТ под продуцентството на Кеворк Кеворкян в периода 1996-1998 г. Последното телевизионно интервю на Тодор Живков е негово, в програма „Всяка неделя“. Специализирал е тв продуцентство и оперативен мениджмънт във Великобритания през 2000 г.

Автор на статии и есета в различни вестници. Собственик на Агенция за развитие и комуникации “ АРК – България“. Притежава марката „Журналистическа награда Васил Левски“. Автор и продуцент е на редица телевизионни и радио рекламни кампании. Политически пиар и кампании разработва и анализира от 1991 г. Щастливо разведен, с една дъщеря.

Г-н Керев, участвали сте в изграждането на първите частни радиостанции у нас. Продуцент сте и автор на много телевизионни предавания. Как се промениха медиите през последните години?

Вълната на отприщеното свободно говорене през 90-те години на миналия век изгради отношение, различно от официозното към медията. Хората звъняха по телефон и чуваха гласовете си в ефир. Можеха да псуват, да хвалят, да страдат. Накратко казано това беше времето на емоцията в ефир. От ролки и магнетофони към дискове, а днес компютрите управляват буквално телевизионни студиа, радиостанции, вестници, електронни издания. Да приемем и платформите фейсбук и Туитър за медии – тоест всеки има свой собствен инфоканал. Връщам се в началото на отговора. По онова време медията беше посредник В наши дни тази т нейна роля понамалява, но все още е устойчива.

Можем ли да кажем, че медиите у нас са независими и има пълна свобода на словото?

Вие как мислите? Моля, помислете малко над изреченото от МаркТвен: „Всеки човек, подобно на Луната, има своя неосветена страна,която не показва на никого“. Сега заменете човек с медия. Другото ще е лъжа. Абсурдно е да си правим илюзии. Въпреки това най-голямата битка е за същата тази свобода на изразяване. Българската журналистика има своите „Шарли“ през годините. Дори в началото на XX век насред София са убивани хора заради острото им перо. Днес не е по-различно и сме далеч от мечтаната журналистическа независимост.

Самите журналисти промениха ли се, има ли достатъчно подготвени кадри?

Да, има сериозни журналисти у нас. Дори съм учуден колко много и качествени текстове се появяват. Разбира се, модерната лексика постепенно изтласква динозаврите на белия лист, но пък и това е част от еволюцията на професията. Страхотно е да откриеш някой нов талант в чудовищното цунами от стърготините на подострените моливи.

Бяхте водещ в култовото предаване „Всяка неделя“. Как се сработихте с Кеворкян?

Когато младостта срещне опита и знанието, резултатът е чудесен екип. Това се потвърди от годините заедно с Кеворк. Днес, когато го срещам след толкова години, си давам сметка защо го ценят дори критиците му.

 Има ли нещо в начина му на работа, което не ви допадаше?

Мисля си, че когато създавах текст или репортаж и той се получаваше много добре, съм очаквал потупване по рамото. Но пък тогава получавах напътствието да отида и направя нещо друго, което да е още по-въздействащо, а не да спирам, предварително обречен без право на избор. И когато следващото интервю идваше изневиделица, се оказвах подготвен, точно заради нехаресваните, както ги определихте, изисквания на Кеворк

Какво си спомняте от последното интервю на Тодор Живков?

Всичко най-значимо. Препоръчвам го на тези, които учат журналистика. Има какво да запишат в тетрадките или по-скоро таблетите си. То, разбира се, носи и шокиращи истини за отношенията в обществото не само в онези години на нечистоплътни играчи на родната политическа шахматна дъска. Живков беше и остана безсмъртен за мнозина. Когато го видяха в непринуден разго вор, българите си отговориха на много въпроси. Въпреки това някои становища сякаш бяха поръсени с радиоактивен прах.

По време на разговора или преди това той сподели ли с вас нещо, което не е било известно на никого до момента?

Провидението ми поднесе шанс и го използвах. Кеворкян ме изпрати на предварителен разговор. Направих го, без да се замислям. По-късно си позволих да споделя част от него с Жени Живкова. Тя се усмихна и ме насърчи да го напиша въпреки желанието на Живков за дискретност. Вероятно младокът журналист му се е сторил добър слушател и така чух пророчески разсъждения от последния комунистически вожд на България.

Имате компания, която се занимава с пиарна политически партии по време на избори. Лесно ли се „рекламират“ българските политици?

Политиката е нещо прекалено сериозно, за да бъде оставено на политиците – казва Шарл дьо Гол. Днес хората имат претенции към политиците, равни на разбирането им за работеща социална система, за просперитет, лично благоденствие. Посочете с пръст хората, които са работили отдадени на каузата, и ще си отговорите на въпроса за рекламирането на политици. Образованост, коректност, достоверност понякога са по-значими понятия от външно излъчване и харизма. И ако същата тази харизма я поливате с голи обещания, тя много лесно се превръща в персонална гилотина.

Като споменахме политици, какво е мнението ви за политическата ситуация у нас?

Тези дни се вглеждам в историята на България и откривам не толкова далновидни решения през годините. Но е имало едно ценно нещо преди столетие, което отсъства през 2015 година – национален идеал. Да не влизам в подробности, но толкова скъпа кръв е пролята по бойните полета вимето народината, че е направо национално предателство безхарактерното поведение на мнозина. Душите на истинските държавници са загърбили личното забогатяване. Те работят народът да е богат не на обещания, а реално. Нека намерим десеттакива личности, направете ги пет или поне една и неговата енергия ще промени България към добро завинаги.

В свой коментар казвате, че „българите обичат да ги таковат“. Манталитет или нещо друго е това? И докога?

Вероятно, защото се нароиха несретници с твърдения, че не е имало турско робство. Защото жалки същества оставиха българина без войска, защото лакей ството се превърна в обичан от мнозина начин на живот. Търпението към лицемерието и лъжите на сатанински кукловоди с оръфани лампази ме кара да си спомням думите на Гоце Делчев: „Моралната революция – революцията в ума, сърцето и душата на един робски народ, е най-великата задача“.

Вие сте водещ на „Пряка демокрация“ по TV7. Случи ли се у нас демокрацията, или погрешно я разбрахме?

Демокрацията се случи, но бяхме неподготвени. Да взривиш мавзолей не е демокрация, а диващина от тъмните векове на цивилизацията. Талибаните събориха статуите на Буда, древни колкото света. Нашите политици се съизмериха с тях. Едно общество от овце с времето задължително ще създаде правителство от вълци. У нас глутниците започнаха да се избиват, после, когато вкусът на парите им се услади, се сношиха помежду си. Децата от този перверзен съюз тълкуват понятието демокрация с тежестта на портфейлите си.

В момента сте водещ и по NEWS7 на предаването „Въпрос на гледна точка“, разказващо за живота след смъртта, за извънземни цивилизации, историята на България. Вярвате ли в живота след смъртта и в преражданията?

Тук ние осъзнаваме творението живот и търсим възпитание на качества, достойни за възхита в другите светове. Само и единствено по този начин животът след смъртта има посока и цел. Приемете тази метафора за световете и измеренията като предизвикателство към реалното ни съществуване. Съвременните хора разглеждат живота не в неговата цялост, а откъслечно. Не исторически, като космично пътешествие, а в неговите мимолетни преживявания.

Вижте и

Може би грешим с прибързаните си изводи за битието и небитието, не мислите ли?
Често в предаването разисквате темата за тайните общества, които и лично вие подробно изследвате. Кои са всъщност те?

От хилядолетия на планетата съществуват скрити от очите на хората тайни общества. Те са властелините на времето и пространството, те общуват с древното познание, те могат да погубят или възкресят цели народи. Тяхната сила е безмерна и подпомагана от могъщи съюзници. Къде са началото и краят на тяхната власт? Кой дава разпорежданията на илюминати, масони, розенкройцери и защо силните на деня се съобразяват задължително с тайните общества? Повече от загадъчни въпроси. Вие искате ли да знаете техните отговори? Ето защо се вглеждам в ръкописите на древното познание.

Каква е целта на тези общества?

Намерението на тамплиерите например е да преоткрият истината за Христос. Близкият контакт с исляма им дава нов импулс в търсенето. Няколко писма, приписвани на Али ибн Абу Талиб попадат в ръцете на тамплиерско подразделение при нападение над Дамаск. В тях Али съобщавал за фалшифициране на корана, “ което сравнява с фалшификациите на евангелията за Христос. И току-що разбрахте колко много тези и контратези могат да получат кислород само от едно твърдение, изречено преди хиляда и сто години.

Може ли всеки да стане член на тайно общество?

Няма такава опция. Трябва да си поканен. Тайните общества не са моден клуб в центъра на София, отворен за посетители със скъпи автомобили.

Познавате ли българи, членуващи в такива общества?

Да, разбира се. С един такъв илюминат разговарям всеки понеделник в предаването ми. И не виждам нищо нередно в това мъжете и жените, принадлежащи към тайни общества, да имат право да избират къде да членуват. Щом намират хармонията на общуването помежду си, нека го правят. Познавам някои от тях и ви уверявам, че трудно ще ги разпознаете на улицата. В същото време насърчавам всички останали да членуват в най-могъщото общество – на образованите българи.

Смятате ли, че Ватикана играе важна роля в установяването на нов световен ред?

Редакторите в сянка допускат до масите само това, което одобряват могъщите над тях. Как и защо Ватикана се въвлича в интригите на масони, илюминати и сионските мъдреци? Или мо же би червените плащове са последните истински пазители на вярата? Някои автори твърдят, че Ватикана води кръвопролитна война в наше време за опазване на човешката цивилизация. Моето вглеждане в ситно написания шрифт на кодираните послания все още не ми дава отговор и затова пътуването не спира дотук.

Как ще се промени светът с установяването на новия световен ред? Твърди се, че парите ще изчезнат, няма да съществува атомната енергия, че мобилните комуникации са част от начина за неговото установяване…

Изглежда, че новият световен ред не може да бъде спрян. А може би и не бива да бъде спиран. Някои предполагат, че е част от процеса на съзряване на човечеството. Един от неговите най-ревностни изследователи, Ян ван Хелзинг, припомни, че моментът за промяна на посоката е пропуснат преди двадесет години. Забраната на лихвената система, на измамните борси не стана факт въпреки зловещата криза, връхлетяла цивилизацията. Спомнете си за морала на индивида. Там е ключът за бъдещето на цивилизацията.

Дата: 04.03.2015 02:42 Източник: Любословие по в. Жълт труд – стр. 16; 17  Автор: Румяна ГЕНАДИЕВА

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.