Сега четете
Стефан Янев: В България има 206 американски военни

Стефан Янев: В България има 206 американски военни

В България има 206-има американски военнослужещи. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев по време на парламентарния контрол.

Според споразумение със САЩ от 2006-та година в страната могат да присъстват не повече от 2500 цивилни и униформени американски военнослужещи. Тази бройка не е била превишавана, уточни Янев.

До момента от 2006 г. насам не е имало случай, в който американските военнослужещи дори да са доближавали цифрата от 2500 души. Имайте предвид, че говорим не за постоянно присъствие, а за този тип учения, които се провеждат на учебния полигон „Ново село“. Дори и с ротацията, дори и на годишна база, числеността не превишава 2500 човека“, каза министърът.

От януари до юни има учение с български военни на полигон „Ново село“, каза още Стефан Янев.

Той посочи още, че в средата на годината трябва да започне ремонтът на пистата на авиобаза „Граф Игнатиево“. Инфраструктурата трябва да бъде готова за приемането на новите самолети Ф-16.

За ремонта в проекта за бюджет за тази година са отделени 180 милиона лева.

Янев увери, че няма да допусне забавяне на ремонта на пистата.

За да избегнем това бъдещо забавяне, следващата седмица съм свикал Съвет по отбрана, да видим, че всички необходими анализи, предварителна информация и изисквания, които трябва да изпълним, ги имаме, за да не се получи това забавяне, което ще бъде много неприятно и ще се отрази на функционирането на авиобазата.“

Вижте и

Преди дни министър Янев каза, че се очаква забавяне с месеци за доставката на първите самолети Ф-16. Предвидено беше това да се случи догодина.

Янев каза, че някои от договорите за други ремонти по „Граф Игнатиево“ са били дадени за проверка на Военно апелативната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция. Резултати от проверките не са известни, каза министър Янев.

/снимка: архив БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.