Сега четете
Специалност „Публична администрация“ отбелязва своята 20-годишнина
Тъмно Светло

Специалност „Публична администрация“ отбелязва своята 20-годишнина

Специалност „Публична администрация“ към Философския факултет отбелязва своя 20-годишен юбилей с конференция на тема: „Международният трансфер на административни модели и инструменти: възможности, ограничения и рискове“. Научният форум ще продължи от 26 до 28 април 2017 г. и в него ще участват изследователи от България, Германия, Франция, Белгия, Русия, Украйна, Гърция, Литва и Полша.

Конференцията ще бъде и поле за среща на научната общност и на действащата администрация. Съвместно с Института по публична администрация в рамките на събитието е предвидена кръгла маса, на която ще бъде представена гледната точка на университетските експерти и държавните служители по поставените въпроси за приложимостта и управлението на трансфера на административни модели и инструменти.

Конференцията бе открита от доц. д-р Татяна Томова, ръководител на Катедрата по публична администрация, която подчерта важността на темата на научния форум, тъй като води до обединение в усилията за подпомагане на публичното управление в Европейския съюз: „Преди 20 години Софийският университет се ангажира да бъде експертен център, да създава кадри за публичното управление в България, което е много важна мисия”. Доц. Томова изтъкна заслугите на доц. Милена Стефанова и проф. Тодор Танев и техния голям принос за развитието на катедрата и първата програмата на специалност „Публична администрация“.

 доц. д-р Татяна Томова

Доц. Томова отбеляза, че са получени поздравителни адреси от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и от Катедрата по публична администрация на Университета за национално и световно стопанство.

Заместник-ректорът на Университета проф. Ренета Божанкова поднесе приветствие от името на ректора проф. Анастас Герджиков. Тя поздрави катедрата с нейния 20-годишен юбилей, който е повод за гордост, удовлетвореност и поглед напред. Проф. Божанкова изрази надежда младите хора в залата да срещнат в Алма матер знанието и да продължат своята кариера убедени, че Софийският университет им е дал най-доброто, което биха могли да получат в професионалната сфера.

Специалност "Публична администрация" отбелязва своята 20-годишнина

В поздравителния адрес ректорът проф. Анастас Герджиков посочва, че години наред специалността е сред най-желаните от кандидат-студентите на Софийския университет и това се дължи както на качеството на научните изследвания и нивото на подготовка на студентите, така и на тяхната последваща реализация и възможности за развитие.

проф. Ренета Божанкова

По думите на ректора, постигнатите резултати и сериозната интердисциплинарна подготовка на студентите в сферата на управлението, икономиката, правото и политическите науки са сред основните причини за успешното реализиране на абсолвентите на специалността.

AVV_5110

Деканът на Философския факултет проф. Димитър Денков отправи поздравления към специалност „Публична администрация” и отбеляза, че през изминалите години тя е успяла да стане една от най-стабилните специалности във Факултета и в своето направление в Софийския университет. Проф. Денков подчерта, че катедрата има много добре балансиран учебен план, който дава възможност и за добро професионално развитие. Той изтъкна още напредъка на специалността, която е развила многобройни следдипломни квалификации, докторантури, не спира да работи с млади колеги и е обновила своя състав.

AVV_5117

Проф. Витан Стефанов, декан на Философския факултет по време на създаването на специалността, също поздрави колегите си за юбилея. Той припомни заслугите на тогавашния ректор проф. Иван Лалов и на зам.-декана на Философския факултет проф. Тодор Танев за създаването на специалност „Публична администрация”.

Вижте и

6
сн. uni-sofia.bg

Според организаторите на конференцията през последните няколко десетилетия трансферът на модели и политики влияе и в голяма степен определя промяната на публичното управление в държавите. Добрите практики, родени в едни и пренесени в други социално-икономически, институционални и политически условия, са обект както на научни анализи, така и на дебати за това как трябва да се развиват и към какво трябва да се стремят обществата.

 Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев

 

Съществуват множество добри примери за използването и въвеждането на чуждия опит. Наред с това все по-ясно става, че процесът на трансфер е противоречив, често протича трудно и понякога води до неочаквани и нежелани резултати. Противоречивостта на резултатите от трансфера не са повод за отхвърляне на приложимостта му. Въпросът е за неговото управление и за факторите, които определят неговия успех.

Проф. Ал. Маринов (СУ), „Контекстуалният анализ като условие за ефективен трансфер на модели на реформи“
Проф. Ал. Маринов (СУ), „Контекстуалният анализ като условие за ефективен трансфер на модели на реформи“

В рамките на конференцията ще бъдат дискутирани добрите и лошите практики на трансфер и ще се търси отговор на въпросите: има ли алтернатива трансферът на административни модели и инструменти; кои са добрите практики на трансфер; кога и в какви условия трансферът се проваля; трябва ли и как да управляваме процеса на трансфер; какви са предизвикателствата пред по-слабо развитите страни при трансфера на модели и инструменти, използвани от по-високо развитите; какво е влиянието на експертите и на заинтересованите страни в трансфера на модели и инструменти.

снимки и текст: Андрей Велчев, Любословие.Бг

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.