Сега четете
Служебният кабинет вдигна офертата за минимална заплата на 780 лв.

Служебният кабинет вдигна офертата за минимална заплата на 780 лв.

Служебният кабинет е готов да ревизира своето предложение за минималната работна заплата от 1 януари от 770 на 780 лв. Това обяви вицепремиерът по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Социалните партньори не постигнаха днес съгласие относно размера на минималната работна заплата за догодина. Синдикатите настояват за 850 лв., а работодателите са по-склонни към първоначалното предложение на правителството за 770 лв., но за брутна заплата.

Темата за размера на най-ниското месечно възнаграждение се развихри за пореден ден и в парламента, където депутатите обсъждаха на второ четене удължаване действието на тазгодишния бюджет през 2023 г. до сформиране на редовно правителство. Предложенията на БСП и ПП да се фиксира размер на минималната заплата от 50% от средната за страната, както и да бъде определена минимална заплата в бюджетната сфера от 850 лв.  бе отхвърлено от другите парламентарни групи като недопустима разпоредба в закона за бюджета.

Отхвърлено бе искането на БСП необлагаеми да станат доходите на младите работещи до 26 годишна възраст.

Не бе гласувано и предложението на „Продължаваме промяната“ да се увеличили данъчното облекчение за отглеждането на дете от 600 лв. на 900 лв.  „Удължителният закон ще работи до юни-юли, съответно каквото се приеме днес ще остане закон поне половин година.“, отбеляза Асен Василев от ПП.

Вижте и

Второто четене на текстовете от удължителния закон за бюджета продължават днес, когато той трябва да бъде окончателно приет.

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.