Сега четете
Скандал в кулоарите на НС между депутати от ГЕРБ и ПП

Скандал в кулоарите на НС между депутати от ГЕРБ и ПП

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев и Жечо Станков от ГЕРБ влязоха в пряк словесен сблъсък в кулоарите на парламента и пред медиите.

Според ГЕРБ трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. Тази позиция заявиха по-рано в изявление, излъчено във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков. „Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост“, каза Борисов. Василев се опита да коментира в кулоарите нападките, които му отправиха. Внезапно сред тълпата от журналисти, която беше обградила съпредседателя на ПП, се промъкна Жечо Станков. Той шумно атакува Василев и на практика провали брифинга му. Двамата започнаха да си разменят обвинения в лъжи, докато бяха обградени от камери и микрофони. Шоуто продължи десетина минути.

Към скандала се присъединиха и депутати от „Възраждане“, които също скочиха срещу затварянето на централи, обвинявайки „Промяната“.

Как се стигна до сблъсъка?

На извънредна пресконференция тази сутрин Теменужка Петкова и Бойко Борисов описаха апокалипсис, ако въглищните централи в Маришкия басейн бъдат затворени. Ангажиментите за затварянето бяха поети от правителството на Кирил Петков и в частност според Петкова от тогавашния финансов министър Асен Василев.

„Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори, нито е искано становище от тях.“ Това каза бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова на извънредна пресконференция на партията тази сутрин.

Вижте и

ГЕРБ настоява служебното правителство да отвори отново Плана за възстановяване и ангажимента за закриване на Маришкия басейн и сроковете да бъдат предоговорени.

„Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще ни струва на страната ни преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата; Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири района, както и 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им; също и згуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите“, каза Теменужка Петкова.

„Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за задължаване на Министерски съвет за предприемане на всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяването на функционирането на централите в Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента?! Конституцията нарушават непрекъснато, ама сега нарушават решение на парламента.  Този, който нарушава този закон, е Асен Василев“, каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.