Сега четете
Симеон Сакскобурготски: България се нуждае от максимално широка коалиция

Симеон Сакскобурготски: България се нуждае от максимално широка коалиция

tzar simeon„България се нуждае от максимално широка коалиция, която да отчете пожеланията на колкото е възможно по-голям брой избиратели. Политическите убеждения не бива да пречат на цивилизованите разговори и определените приоритети. При това нищо не пречи всеки да запази идеологическите си предпочитания“.

Това казва в интервю за руската държавна агенция ТАСС бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски, запитан какви са очакванията му за резултата от предстоящите на 26 март предсрочни избори.

Бих се радвал, ако ми се удаде да се видя още веднъж с Владимир Путин, заяви Сакскобургготски пред ТАСС.

В интервюто той подчертава, че винаги се е интересувал от Русия и от историческа, и от културна гледна точка и припомня визитата си през 2002 г.  –  второто му задгранично посещение като министър-председател на страната. Срещата му с руския президент тогава оставила много интересно и положително впечатление.

„Сега между нашите страни съществува известно напрежение, но не мисля, че то ще продължи дълго. Проблемите винаги са нещо временно и конюнктурно. Днес това е модно явление, което преследва моментални интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се вижда реалното, прагматичното и полезното“, заяви още Сакскобургготски.

По думите му изключително полезен е фактът, че Русия се е включила в решаването на проблемите в Близкия изток.

А за европейските санкции срещу Русия изтъква, че влияят зле не на нея, а на страните от ЕС.

„Аз съм европеец. Роден съм на континента и през целия ми живот съм тясно свързан с Европа. Убеден съм, че ЕС е единствената възможност за Европа да бъде сериозен икономически играч и световен политически фактор“, каза още бившият премиер.

Според него България е положителен пример за ползата, която носи европейската общност:

„Ако през 2008 г. по време на икономическата криза не бяхме членове на ЕС, не е ясно къде щяхме да се намираме сега. Но като част от един общ съюз, общ клуб, семейство, можахме да преодолеем тези усложнения.“

Вижте и

Сакскобургготски коментира и предстоящите извънредни парламентарни избори у нас.

„Мисля, че след изборите ще се появи необходимостта от формирането на коалиция. Убеден съм, че на България е нужна максимално широка коалиция, която да може да отчете желанието на възможно най-голям брой избиратели“.

По повод ролята на монархията в съвременното общество пък последният български цар каза:

„Няма съвременно и старомодно управление на държава. Едва след Първата световна война се формира мнението, че републиката е по-сполучлива форма на управление, а някои монархии бяха отстранени, включително не винаги чрез демократични методи. Но да се смята, че монархията не е съвременна, е политическа грешка. За мен е важно държавите да се развиват, като отчитат предишния си опит, историята. В този план голямо впечатление ми прави днешното развитие на Русия, това, че тя си спомни своите традиции, използва историческите символи и събития“.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.