Сега четете
Сегашното състояние на партиите е заплаха за парламентаризма

Сегашното състояние на партиите е заплаха за парламентаризма

„В тази конфигурация, с тези ръководства с този начин на поведение нищо не може да се промени, ако ще не в 50-тия , ами и в 80-тия парламент.Трябва да отсеем плявата на лицемерните думи от фактите на реалното поведение.

Това е някаква стъпка в правилната посока, защото, както знаем, за да решим един проблем, трябва да го признаем и определим. Ние виждаме, че това е състоянието на българските партии, колкото и ще те да се вайкат за състоянието и за някакви заплахи към парламентаризма. Сегашното състояние на партиите, поне представените в парламента, е реалната заплаха за парламентаризма, това каза в коментарното предаване на Радио „Фокус“ Това е България“ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към държавния глава и съветник на министър-председателя Гълъб Донев в коментар по темата „Какво постигнаха и какво не през краткия период на 48-то Народно събрание и в какво служебният кабинет успя и в какво не“.

„От тук-нататък за мнозина е ясно, че в тази конфигурация, с тези ръководства с този начин на поведение нищо не може да се промени, ако ще не в 50-тия , ами и в 80-тия парламент, допълни Маринов.

По думите му има едно постепенно количествено натрупване, което ще премине в ново качество,тъй като ние виждаме тенденция, която не е от скоро, да се задълбочава и ускорява през последните две години – една голяма част от хората не припознават тези партии, не искат да гласуват за тях. В такива случаи рано ли късно идва някаква алтернатива, нещо ново, което хората ще припознаят.

„Разбира се, може да се възрази, че и миналата година се появи нещо ново, преди две години също, но тези нови неща не се оказаха това, което се надявахме да бъдат, но иначе не може да стане. Рано или късно ще се появи нещо, което ще свърши работа и ще даде нов старт на българската демокрация“, допълни председател на Стратегическия съвет към държавния глава.

Той допълни, че демокрацията познава най-различни форми на управление различни модели, важно е да е демокрация – от името и в името на народа.

Вижте и

По темата да не би следващата стъпка да е президентска република, проф. Маринов каза: “ Трудно е да се каже и от сега да се отсече, че едно нещо е да се започне подписка за референдум, друго нещо е той да се проведе, трето и четвърто е от това наистина да произтекат съответните промени. Започва едно усилие на обществото да се извоюва по-добро управление. Аз не съм мислил никога, че това ще е лесен, бърз процес, но е ясно, че много хора разбират, че от самосебе си не може да стане.“

Съветникът на министър-председателя Гълъб Донев коментира и проблемите, с които се е сблъскало служебното правителство: „Несъвършена, хаотична, много странна подзаконова нормативна уредба. Необходимост да се променят или да се решават по законодателен път въпроси. Със сигурност липса на достатъчно сериозни анализи и варианти на действие, които няма как да се изработят от днес за утре. В много от тези случаи наистина правителството и министър-председателят успяха в доста кратки срокове да решат задачи, които не са никак лесни. Казвам Ви го с чиста съвест.“

„Трябва да е ясно, че демокрацията предполага не просто баланс и разделение, а партньорство между различните власти. Всяка една власт, колкото и големи претенции да има и колкото и силна да изглажда, не може да се справи сама“, каза още проф. Маринов.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.