Сега четете
САЩ бойкотират световното по бокс заради руското знаме и химн

САЩ бойкотират световното по бокс заради руското знаме и химн

Боксовата асоциация на САЩ обяви официално, че няма да изпрати отбори за световните първенства по бокс за мъже и жени тази година по ред причини, най-вече заради липсата на прозрачност в управлението на международната централа (IBA) и допускането до участие на руски и беларуски боксьори под националните им знамена и символи.

Шампионатът на дамите е в Ню Делхи (Инд) от 15 до 31 март, а за мъже – в узбекската столица Ташкент от 1 до 14 май.

В писмо на изп.-директор Майк Макарти, адресирано до членовете на USA Boxing, се изтъкват „продължаващите провали на IBA и незачитането на Олимпийската харта“, проблемите с управлението на IBA, финансовите нередности и липсата на прозрачност. И най-вече фактът, че ръководената от руския си президент и приближен на Владимир Путин – Умар Кремльов, централа разреши миналата есен на боксьорите от Русия и Беларус да се състезават под техните знамена и национални символи, въпреки руската военна агресия в Украйна и срещу препоръките на МОК.

„Независимо, че спортът трябва да е политически неутрален, много боксьори, треньори и други представители на украинската боксова общност бяха убити в резултат на руската агресия срещу Украйна, включително треньорът Михайло Кореновски, загинал, когато руска ракета удари жилищен блок през януари 2023 г. – гласи изявлението на USA Boxing. – Спортната инфраструктура на Украйна, включително множество боксови зали, бе опустошена от руската агресия.“

В писмото се изтъква фактът, че IBA не е изпълнила изискванията на доклада неутралната комисия „Лалович“ (на името на члена на МОК Ненад Лалович, която направи разследване на дейността на централата) и не е предоставила правото на неутрален надзор на дейността си, ръководството ѝ у правило „неверни и преувеличени изявления“, а също така продължава зависимостта на аматьорския бокс от санкционирани руски компании (наскоро бе подновен спонсорският договор с „Газпром“).

МОК и IBA отдавна са в конфликт и през 2019 г. асоциацията по аматьорски бокс бе отстранена от организирането на квалификациите и боксовия турнир на олимпийските игри в Токио 2020. Същото бе направено и за Париж 2024, след като Умар Кремльов – човек от близкото обкръжение на Путин (по-рано той бе начело на охранителна компания и бе член на прокремълския мото клуб „Нощни вълци“) не се съобрази  с препоръките на международния олимпийски комитет. В резултат боксът е изключен въобще от предварителната програма за игрите в Лос Анджелис 2028, а МОК предупреди, че може да отпадне още за игрите във френстата столица.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.