Сега четете
Руският посланик: С Радев обсъдихме посещение на Путин в България

Руският посланик: С Радев обсъдихме посещение на Путин в България

Според Макаров Нинова е симпатична жена, Борисов – човек с авторитет

Снимка: бТВ

Руският президент Владимир Путин може да пристигне на посещение в България през следващата година. Формалният повод ще е 140-тата годишнина от Освобождението, но ще се обсъждат и конкретни двустранни проекти.

Обсъдихме това с президента Румен Радев, заяви посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров по бТВ.

„Обсъдихме, че би било много интересно и би било полезно като един символ на нашата братска дружба и тези минали изпитания по време на вековете действително да има едно посещение на президента за 140-годишнината от Освобождението на България, но това е само на теоретична основа”, обясни Макаров.

Макаров отбеляза, че е „достойно за съжаление”, че от близо 10 години у нас не е идвал руски държавен глава. „Просто президентът да пристигне да пие чай или кафе с българския президент е несериозно – това е приятно, но не мога да кажа, че това е основна цел на посещението. Обсъждаме, че трябва да се подготви работната част на визитата, какво може да се подготви, да се разгледат конкретни проекти”, каза още дипломатът.

За газовия хъб „Балкан”, посланикът заяви, че Москва има интерес. „Ние трябва да разберем едно – с вас вече се опитахме да направим „Южен поток” всичко това свърши доста печално. Искате ли същия подход – не искате. И Русия не иска този подход. Ние сме готови да разгледаме нашите възможности за включване в газовия хъб, но молим – дайте да видим вашите технико-икономически обосновки, плюс финансовите обосновки, да знаем, че има съответните гаранции от ЕС за реализирането на този проект”, обясни Макаров.

По отношение на Втора атомна и евентуалния Седми блок на „Козлодуй” руският посланик заяви, че търговски интерес не липса и след сформирането на ново правителство ще има разговори: „Може би ще намерим инвеститор, може би ще работим съвместно”. Той беше категоричен, че и „Южен поток”, и „Белене”, и „Бургас-Александрупулис” не са се случили само заради липсата на политическа воля.

Вижте и

Ако в Брюксел се вземе решение за усилване на военния компонент в Черно море, защо това трябва да ни радва, запита Макаров. Той припомни, че Русия е била обявена за „заплаха за НАТО” и военна техника пристига в Полша и прибалтийските страни. „Черно море е едно море на дружбата”, категоричен беше Анатолий Макаров. По думите му вместо натовски кораби, в него трябва да плава пътнически ферибот от Новорусийск до Варна и Бургас. „Балансът на силите е нарушен, сега сме се върнали към мисленето от времето на Студената война”, коментира посланикът.

Той призова ЕС да отмени санкциите срещу страната му, като отбеляза, че в началото за Русия е било тежко, но вече се стабилизира. „Санкциите на никого не са необходими, и на вас не са необходими, и на вашата промишленост не са необходими. Помня като бях юноша българските плодове и зеленчуци, българските вина и българските цигари в Русия. Сега няма и помен от тях”, посочи Макаров.

Посланикът се изказа ласкаво за настоящия държавен глава Румен Радев. „Знаете ли, той ми импонира още в самото начало, когато водеше предизборната кампания, имаше много претеглени и умерени изложения”. За него лидерът на БСП Корнелия Нинова е „симпатична жена”, която работи начело на своята партия, а Бойко Борисов е „човек със солиден авторитет”. Все пак посланикът твърди, че все още няма близки приятели сред българските политици.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.