Сега четете
Румен Радев: Свободното слово и разделението на властите са похитени

Румен Радев: Свободното слово и разделението на властите са похитени

20200219_185506Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Това каза по време на соловото си пред паметника на Васил Левски държавният глава Румен Радев. Днес се отбелязват 147 години от обесването на Апостола на свободата. Радев призова в началото на словото си публиката да се въздържа от викове и скандирания. Те започнаха по време на словото на кмета Йорданка Фандъкова, когато се чуха викове „Мафия“, които по-късно бяха заменени с „Радев“.

„Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта“, каза държавният глава в словото си.

„Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Неговата смърт му само ще ускори пътя към Освобождението“, посочи Радев.

 

Вижте и

Той призова българите не да свеждат, а да изправят глави. „Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите „задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас“.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им, обяви Радев.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.