Сега четете
Румен Радев: Имаше опит отвън да се повлияе на изборните резултати
Тъмно Светло

Румен Радев: Имаше опит отвън да се повлияе на изборните резултати

radev123-312519-810x0

Държавният глава изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина. Той направи официално обръщение към нацията.

На вота през март всички ние с гласовете си излъчихме своите народни представители. Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън да се повлияе на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи, каза държавният глава.

По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки, нарушаващи дори действащите закони, включително отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите, темата бързо бе погребана, отбеляза Радев.

Проблемите обаче остават. Тези проблеми съвсем не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а с целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот в страната. Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони, категоричен е президентът.

След години разхищаване на националния суверенитет, поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворчество, днес са необходими отговорни и ефективни действия: законодателни и организационни. Върху следващото 44 –о Народно събрание ляга отговорността да намери решение на тези проблеми, заяви Радев.

Държавният глава приветства „куража и усилията на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени“.

Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет.

Предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии и за българското гражданство, поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашите независимост, интегритета на държавата и обществото, подчерта Радев.

Последните предложения, обаче, не останаха извън фокуса на обществения дебат. Може би съвсем целенасочено, той бе концентриран само върху предложенията за така наречената „уседналост“ при гласуване. Някои съзряха в предложените идеи „ограничаване на права“, отбеляза той.

Най-важната защита на правата на българите зад граница, според президентът, е да могат да се върнат в една независима и суверенна България.

Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Вярвам, че в един разумен и конструктивен диалог ще се намерят и по-добри решения.

Те следва да отчитат и нашата принадлежност към единното европейско семейство.

Вижте и

Когато говорим за права и задължения, нека ги сравняваме и с далеч по-строгите ограничения в редица държави от Европейския съюз, които за нас са еталон за демокрация, заяви Радев.

Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени.

Надявам се то да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността.

Срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор, подчерта президентът.

В заключение държавният глава пожела успех на българските народни представители и изрази увереност, че те ще бъдат на висотата на определената им мисия.

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.