Сега четете
Румен Петков: Министърът на здравеопазването трябва да бъде отстранен незабавно

Румен Петков: Министърът на здравеопазването трябва да бъде отстранен незабавно

Министърът на здравеопазването трябва да бъде отстранен незабавно и да започне проверка как са определени тези 15 доставчици на тестове за учениците, каза на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков.

„Темата на днешната пресконференция е свързана с мерките на служебното правителство за осигуряване на възможност нашите деца да ходят на училище. Аз съм от поколението, което задължително ходеше в казарма и за пръв път се замислям, че може би е положително, че не ходят нашите младежи задължително в
казарма от гледна точка на перспективата да им бъркат по дупките. Представям си какво щеше да стане. Министърът на здравеопазването трябва да бъде отстранен незабавно и да започне проверка как са определени тези 15 доставчици на тестове за учениците. При тази драматична цена, която ние плащаме, ако не се разследва случая, означава, че цялото служебно правителство и президентът гледат на тези 15 доставчици като на портмоне“, заяви Румен Петков.

„Имаме грозни зависимости на служебното правителство. Президентът и премиерът трябва да кажат къде са. Ръководството на „Булгартрансгаз“ и принципала на дружеството Министерството на енергетиката номинира изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов за член на УС на Асоциацията на европейската мрежа на националните газопреносни оператори. Същият този човек, който увеличи стойността на на газопровода до Свищов от 8млн. на 16 млн., на газопровода за Панагюрище от 10 на 25 млн. Не знам дали си даваме сметка за какви мащаби на корупцията става дума. Ние го предлагаме за член на УС на европейския оператор. Същият този човек, по чието време станаха три взрива в газопреносната ни мрежа. Това е умопомрачително. Да си видят роднините, които работят в Булгартрансгаз“ президентът и премиерът, да ги изтеглят от там незабавно и да се приключи въпросът. Още при второто служебно правителство на Радев поставихме въпроса за несъстоятелността на енергийния министър. В момента това е единственото ведомство, в която ГЕРБ управлява с все сила“, каза Румен Петков.

„Това не смущава президента Радев и министър-председателя Янев, защото са мотивирани от изпълнителния директор на Булгартрансгаз“ за недосегаемост. Това е грозно и може да се мълчи до определен момент. Когато обаче корупцията искаме да я направим част от европейския модел, няма как да се мълчи. Това са отвращаващи неща, които след като премиерът и президентът ги подминават с услужливо мълчание, значи са част то схемата. Или да покажат, че не са, да бъде изтеглена кандидатурата на Владимир Малинов и да бъде отстранен и даден на Прокуратурата. Ще поискаме УС на дружеството, което се управлява все още от съпруга на Севда ТВ, да ни представи мотивите, с които УС е реши да се удвои цената на газопровода до Свищов и два пъти и половина да се увеличи цената на газопровода при Панагюрище. Това е потресаващо. Изпълнителят е един, цената се разделя на доставчик и изпълнение. Трябва да се види каква е съдбата на тръбите и да се види защо единият проект се бави. Да се види как „Главболгарстрой“ 10 години е основен партньор на „Булгартрансгаз“. Това са неща, които няма как да не ни безпокоят“, допълни още Петков.

„Много смущаващ е въпросът за бъдещето на КПКОНПИ.  Не знам кой е автор на такава идея да се сменят председателите на Народното събрание всяка година, но той незабавно трябва да потърси услугите на д-р Николай Михайлов. Идеята е потресаваща. Това е деинституционализация. Сега чувам идеята. Сигурно зад нея има дълбоки управленски, политически и коалиционни мотиви, но това е нелепо“, коментира Петков.

Вижте и

„Тази сутрин съм информирал г-жа Нинова, че това, което излезе в медиите, е абсурд. Много сериозно на събранието на Националния ни съвет в събота ще разгледаме вариантите у възможностите. Не знам дали тези хора, които са предложили такава структура, имат представа за европейското структуриране на секторите. Предлагам, ако всичко ще минава към министър-председателя, направо да мине към Иво Прокопиев. Няма нужда от посредник, нека да бъдем публични. Предлагат се неща, които не са били обект на разговори в политическите и експертни групи. Това е много грозно. Има нещо много смущаващо – бъдещето на КПКОНПИ. Когато ние се противопоставяхме срещу този модел на КПКОНПИ, не срещнахме подкрепа от никого, с изключение на БСП. Това, което се предлага сега, е възстановяване на Комитета по държавна сигурност от 60-те години на миналия век. Инспекторатите на всички министерства, агенции и ведомства, да минат на подчинение към бъдещата КПКОНПИ. Даваме ли си сметка какво се предлага? Смаян съм, че обществото не реагира. Това са неща, които ще убият държавата. Ако идеята е новата КПКОНПИ да има всички разследващи функции, това кое подред звено ще е с такива правомощия? Няма в Европа друг такъв модел и случай. Лакомията за лично влияние и власт трябва да бъде овладяна сега. След утрешния ден след конструиране на НС ще бъде късно“, каза Румен Петков.

„Фактът, че нощес се предлага, тази нощ да изтече информация, която не е коментирана с някой от партньорите, е много грозно в навечерието на свикването на Народното събрание. Партньорите в момента са в ъгъла. Всеки, който каже, че това не е приемливо, ще бъде посочен с пръст. Язовирите ще ги вадим от МИ и ще ги слагаме в МЗХГ. Няма управленска логика. Когато се правят такъв тип сериозни трансформации, преди това се дебатира с месеци. 7-8 години предлагаме да се изгради Съвет за съдебна реформа, но никой не иска да го изгради, защото всеки гледа на Прокуратурата като на свой инструмент. Ако ще сменяме инструмента на Борисов с инструмента на някой друг – Прокопиев, Петков, Румен Петков имам предвид, това даже може да е полезно“, заяви Петков.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.