Сега четете
Разпада ли се ВСС и кой води парада?

Разпада ли се ВСС и кой води парада?

Толерирането на свръховластен главен прокурор става все по-нетърпимо – това е мнението на партньорите на България от Европейския съюз и НАТО и това ще бъде отразено в предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия, който се очаква да излезе следващата седмица.

Това мнение изрази бившият правосъден министър Христо Иванов пред Нова телевизия в неделя.Той подчерта, че е важно усилията в съдебната реформа да са насочени именно към реформа в прокуратурата.

Към парламента: „Погледнете проблема в очите“

„Все повече трябва да говорим за реформа на прокуратурата. Тя трябва да работи в обществен интерес,“ каза той с уточнението, че това ще бъде отразено в мониторинговия доклад на ЕС.

Христо Иванов призова депутатите за сериозно отношение и воля за справяне с тази безконтролност в прокуратурата, когато следващата седмица разглеждат в парламента новите предложения на Гражднска инициатива „Правосъдие за всеки“ за конституционни промени, свързани именно със статута на главния прокурор. „Докато не ликвидираме проблема, главният прокурор е безконтролен,“ каза той и призова гражданите и парламентаристите: „Погледнете проблема в очите“.

В отговор на въпрос какво му дава оптимизъм, че това може да се случи, Иванов посочи, че все повече граждани разбират, че овластяването на главният прокуро е системен проблем, който пречи на развитието на демокрацията ни.

По думите на Христо Иванов Сотир Цацаров трябва да обясни за какво му е тази безконтролност. В тази връзка той отправи към него серия от риторични въпроси.

Вижте и

„Цацаров трябва да каже за какво му е неговата безконтролност. Той трябва да обясни и дали я е използвал в аферата „Костинброд“ и за какво, използва ли я в срутването на КТБ и как я използва за разследването. Как беше използвано всичко това в случая с тефтерчето на Филип Златанов, което беше по толкова срамен начин заметено? Какво се случи със записите на разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева? Какво се случва сега с историята около министър Петър Москов. Това са изключително тежки въпроси, на които прокуратурата трябва да отговори“, коментира той.

Според Христо Иванов прокуратурата вероятно ще трябва да отговори за всички тези неща пред международна експертиза. В тази връзка той припомни заявката на премира Бойко Борисов от преди месец (през декември), който след разговор с германския канцлер Ангела Меркел обяви, че „му е хрумнало, че в България трябва да дойдат международни експерти, които да погледнат какво се случва в прокуратурата.

Нова ТВ, „Събуди се…“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.