Сега четете
Радев за импийчмънта: Партиите на войната първо да спечелят изборите

Радев за импийчмънта: Партиите на войната първо да спечелят изборите

Нека партиите на войната първо спечелят изборите, нека съставят правителство, нека поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират.

Така президентът Румен Радев коментира искането за негов импийчмънт. За това намекна съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов миналия петък в предаването на БНТ „Панорама“. Той обясни, че прави юридически консултации за това може ли държавният глава да бъде предсрочно отстранен с мотива, че погазва Конституцията, като не зачита волята на парламента за военната помощ за Украйна.

Президентът отбеляза, че неговата позиция е ясна и е заявена отдавна – той е категорично против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия.

„Още в първите часове България заяви ясна позиция, че категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение. Мирът може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог. Относно всички тези призиви искам да напомня, че служебното правителство изпълни решението на 48-ото Народно събрание за военна помощ за Украйна и там много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности. Огромният разрушителен потенциял на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията – да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие“, изтъкна Радев.

Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират. Войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение, тя въвлича всички нас, обяви още Румен Радев.

Той разкритикува депутатите от 48-ото Народно събрание за неизпълнените задачи. По думите му техните действия са се разминали кардинално с очакванията и надеждите на хората, които са ги изпратили в българския парламент.
„48-ото Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. То саботира правосъдната реформа, европейската интеграция, не прие законите на служебното правителство, които отваря пътя ни към Шенген и Еврозоната. Прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложената от служебното правителство програма за реална модернизация на българската армия“, изброи Радев.

Вторият списък на корумпирани българи по Глобалния закон „Магнитски“, обявен миналия петък, е силен политически сигнал и страната ни трябва да го приеме като оказване на помощ от партньор, изтъкна още президентът в първия си коментар на новия списък на финансовото министерство на САЩ и Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство от петък.

Вижте и

В черния списък на Вашингтон попаднаха Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов, а в този на Лондон Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

Радев подчерта, че съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна и че са нужни ефективни закони и съдебна реформа.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.