Сега четете
Радев: Войнолюбците в парламента гласуваха военната помощ за Украйна
Тъмно Светло

Радев: Войнолюбците в парламента гласуваха военната помощ за Украйна

Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на критиките на БСП, че не е наложил вето върху изпращането на военна помощ на Киев.

Само часове по-рано той пусна с указ гласуваният на 16 декември в Народното събрание Закон за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Радев обнародва въпросният закон в петъчния „Държавен вестник“.

„В днешното крехко политическо и междуинституционално равновесие всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържа към закона, както правя и аз. Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест ветото е абсолютно безпредметно“, заяви след това президентът..
Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. Тоест съдът няма за какво да се произнесе. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа и ревизира наложения от парламента договор с Украйна, добави Румен Радев. Военните вече са направили анализи какво може и какво не може да се даде на Украйна.
Категорично това министерство няма да дава самолети, танкове и зенитно-ракетни комплекси, които могат да накърнят нашите бойни способности, добави държавният глава.

Вижте и

В същото време от Министерство на отбраната обявиха на брифинг, че логистичната операция по предоставяне на въоръжението е вече в ход.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.