Сега четете
Проф. Румен Гечев: Конгресът ще мине спокойно, няма никакви условия за „контрареволюции“

Проф. Румен Гечев: Конгресът ще мине спокойно, няма никакви условия за „контрареволюции“

Служебният кабинет направи груба грешка като не послуша БСП за бюджет 2023 г., заяви социалистът

„Българската социалистическа партия направи всичко възможно да не отидем на избори, а да намерим решения, които да са полезни за българската икономика, за българските семейства. Предупреждавахме и така се получи – на практика ние сме без бюджет за 2023 г., а при близо 15% инфлация от миналата година, няма как общините и държавните институции да издържат на този бюджет“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в предаването „Офанзива“ по NovaNews.

„Второто потвърждение, че от БСП бяхме прави – тези дни чувам, че служебният кабинет има намерение в последните дни да внесе даже и бюджет за 2023 г., т.е. да признае, че са направили груба грешка и не са послушали БСП. Но не мисля, че това физически може да стане“, допълни народният представител от левицата.

Той посочи, че БСП е поканила на разговори всички парламентарно представени партии и е успяла да постигне четири стълба, около които да се формират цели, които да се реализират поне в средносрочен период, но потенциалните коалиционни партньори на левицата не са пожелали.

Затова Румен Гечев призова българските граждани да са изключително внимателни на изборите – не само да прочетат програмите на партиите, но и да обърнат внимание какво са направили през последните години и защитавали ли са определени цели: „Наистина трябва да сме внимателни при гласуването, защото ако поднесем същата конфигурация в парламента, най-вероятно може да се натъкнем на същите, ако не непреодолими, то много трудно преодолими проблеми.“

„Изборите са в България и правителството трябва да бъде българско, а не евроатлантическо. Кое не е евроатлантическо – България е член на ЕС, с прекия принос и начало от Българската социалистическа партия?“, попита проф. Гечев и допълни, че България е европейска страна, а правителството, което ще бъде избрано, трябва да прави оценки за определени действия на международната арена от гледна точка на българския интерес, спазвайки отговорности на България в НАТО и в Европейския съюз.

По думите на Гечев, БСП ще бъде ключов фактор в следващото правителство, както и всяка парламентарна група, сформирана в резултат на гласуването на българския избирател. „Когато има противоречия между парламентарните групи и те не могат да се обединят около определени национални цели, нищо не се получава, независимо от размера на групите“, каза той и добави, че първите две най-големи групи не са успели да съставят правителство, а БСП е била най-близко до евентуален успех с третия кръг на преговори.

„Българската социалистическа партия беше категорично „за“ социална политика. Вчера, благодарение на БСП, се приеха безплатни учебници за учениците до 12-ти клас. Приеха се безплатни детски градини, безплатни ясли, натиск и увеличение на минималната работна заплата, промени в пенсионното осигуряване“, каза проф. Гечев.

Той коментира и думите на Станишев за „събуждане на съпротивителните сили в социалистическата партия“: „Съпротивителните сили“ в партията ги използваме, за да правим тези конкретни дела. Знам, че някои хора очакват така на завоя да видят какво ли ще стане на Конгреса. Конгресът ще мине спокойно. Няма никакви условия за някакви особени „контрареволюции“, както се изразяват някои“, заяви категорично той и добави, че новото ляво обединение, което същност не предлага нищо ново, не представлява никаква опасност за БСП.

Вижте и

Гечев определи като победа в следващите избори да бъде съставено българско правителство, което да работи за България. „Това е победата. Победата не бива да бъде победа само за отделни партии. А БСП сме длъжни да подобрим своите резултати. С 25 души ние направихме много неща, ние предлагаме решения, които са полезни за държавата и в ядрената енергетика, запазването на топлоелектрическите централи, и в социалните програми и относно демографските проблеми, които спомогнахме да бъдат решени“, каза социалистът.

Той припомни референдума, който организира за ядрената енергетика и това, че левицата отстоява завършването на проекта „Белене“: „БСП се оказа права, останалите се оказаха грешници, които доведоха до загуби в милиарди за българската икономика и за българските домакинства“, посочи проф. Гечев.

Социалистът коментира и инициираната подписка за референдум за промяна на формата на управление на страната, като беше категоричен, че парламентарната република е най-добрият демократичен инструментариум и България няма нужда да се правят социални и политически експерименти.

„Очевидно имаме проблеми, които и аз не съм виждал преди години в Конституцията ни. Служебните кабинети управляват повече от някои редовни кабинети. Оказва се, че президентската институция става в един момент дълго време изпълнителна власт, което е смесване на властите и не е добре. Това е решение, което трябва да се вземе за в бъдеще при промени в Конституцията“, допълни проф. Гечев.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.