Сега четете
Протестите: Ден 37 – Борисов печели време и го е страх, смятат демонстрантите

Протестите: Ден 37 – Борисов печели време и го е страх, смятат демонстрантите

https://www.facebook.com/101796794703627/posts/192589552291017/

За 37-ми ден на антиправителствения протест се събра отново огромно множество хора, недоволни от политиката на правителството и премиера Борисов, предават информационните агенции.

По традиция протестиращите се събраха в триъгълника на властта, заключен между Министерски съвет, Президентството и Партийния дом. Остава блокадата на 3 кръстовища в центъра на София – на пл. Независимост, при Софийския университет и на Орлов мост. За няколко часа през нощта беше блокирано и кръстовището на бул. „Ситняково“ пред румънското посолство. За кратко днес беше спряно и движението към ГКПП Калотина, както и на Дунав мост-Русе, протестиращи блокираха и прохода Хаинбоаз.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви своите решения в обръщение към нацията – свикване на ВНС, намаляване на депутатите на 120, закриване на ВСС, редовно изслушване на главния прокурор. Последваха редица коментари на депутати, политолози, държавници и общественици.
Президентът Румен Радев коментира също в обръщение към народа, че разговор за конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори.

Повече от месец продължават протестите и искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството потвърждават необходимостта от исканите оставки, категоричен е Радев.С ръкопляскания беше посрещната позицията на президента, че искането за свикване на Велико Народно събрание е акт на нарушение на Конституцията, а дебат е възможен след предсрочни избори, предава БНР.“Не мисля, че президентът може нещо повече да направи, съгласно правомощията, които има, освен да застане на принципната позиция тука на протестиращите хора. Адмирирам изказването му“;„От една го упрекват, че не прави достатъчно, от друга страна го упрекват, че подклажда напрежение. Според мен като цяло се държи добре. Сега по-важното от поведението на президента е какво ще се случи в крайна сметка и ние сме тук за оставките“;„Протестиращите получаваме някаква морална подкрепа от президента. Вижда се, че неговото мнение е горе-долу като нашето“, заявиха пред БНР протестиращи в т.нар. триъгълник на властта.

В предложенията на Борисов от днес липсва достатъчно сериозна реформа на статута на главния прокурор, липсват достатъчно гаранции, че Иван Гешев ще си подаде оставката, виждаме заиграване с популизъм, защото за нас идеята с намаляване на броя на депутатите е стара, но е антидемократична – значи българските граждани ще имат по-малко представителство в парламента и по-малък избор. Това каза председателят на „Да, България“ Христо Иванов.
По думите му предложенията на Борисов са опит за измама и заличаване на следите.
„Изявлението на все още неподалия оставка Бойко Борисов е пореден опит за печелене на време и проява на страх. Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция“, пишат в профила си във Facebook организаторите на блокадите в столицата – „Отровното трио“.
„Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си.

В т.нар. предложения не чухме никаква готовност за вадене на Прокуратурата от съдебната система, нито за машинно и електронно дистанционно гласуване.

Вижте и

На практика нито едно от исканията на протеста не е уважено. Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си и когото народът иска да загуби. Няма да повярваме и на тази лъжа! #ОСТАВКА и нови избори, без диктата на Борисов! Продължаваме докрай!

Около 22 часа протестиращите достигнаха до възловото кръстовище пред Румънското посолство на бул. „Ситняково“. Полиция не се вижда, а движението към момента е спряно.

Любословие.БГ по медии

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.