Сега четете
„Промяната“ дава заден за кабинет на малцинството

„Промяната“ дава заден за кабинет на малцинството

Перспективата ПП и ДБ да създадат правителство на малцинството започна да намалява още на следващия ден, след като те обявиха такова намерение.

От ПП оповестиха, че нямат намерение да реализират втория мандат за съставяне на кабинет, ако останалите формации в парламента откажат да приемат условията, които заедно с десницата поставиха вчера. Това уточни Андрей Гюров, председател на парламентарната им група, в интервю пред Нова ТВ. По-късно той повтори същото в декларация от парламентарната трибуна.

Преди всичко става въпрос за искането им да не се приемат поправките в Изборния кодекс, които „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС се опитва да прокара. „Продължаваме Промяната” няма да реализира мандата, ако промените в Изборния кодекс не бъдат изтеглени или отхвърлени в пленарната зала, заяви в предаването „Здравей, България” председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. „Народните представители все още имат време. Ние не можем да зачеркнем свободния избор на хората”, подчерта той. В началото на днешното заседание на парламента обаче трите политически сили, вносители на промените, наложиха разглеждането им да влезе в дневния ред. Гюров повтори и другите мерки, за които ПП и ДБ поискаха гаранции, че ще бъдат одобрени в Народното събрание – съдебната реформа, проект за бюджет за следващата година, законопроекти за еврозоната и Шенген, и др.

Владислав Панев от ДБ каза, че правителството на малцинството има 100% риск да бъде бламирано в рамките на 2023 г., затова не си правели илюзии. „Първите два месеца ще бъдат най-важни. Ако не се случи нещо полезно тогава, то няма да се случи въобще”, смята той.

Вижте и

С „Демократична България” още не са водени разговори за имена, посочи Гюров. „Кой точно ще е капитан и кой ще гребе – не е на дневен ред. В ДБ и ПП има достатъчно хора, които могат да свършат тази работа”, уточни той.

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.