Сега четете
Прозрачността в собствеността на медиите засяга демокрацията

Прозрачността в собствеността на медиите засяга демокрацията

71708_660_370Прозрачността в собствеността на медиите засяга начина, по който функционира демокрацията. Това каза Велислава Кръстева, ръководител на отдел „Връзки с обществеността” в ПП ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”. Кръстева заяви позиции по следните теми: Компроматът срещу депутата от ДПС Димитър Аврамов: „Велислава Кръстева, ДПС, за медиите, заповядайте г-жо Кръстева, добре дошла! Преди да Ви подхвана за медиите, да Ви попитам по горещата новина – за брата на Вашия народен представител (Борис Аврамов, който е сред задържаните за убийството на данъчния инспектор Иво Стаменов – бел. авт.) Димитър Аврамов. Вярно ли е това, че той е участвал престъпна група, която се е занимавала, може би, с действия около убития данъчен инспектор и други подобни?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята гостенка. „Здравейте, г-жо Беновска!

Така зададен този въпрос – няма как да получи отговор в мое лице, независимо за кого става дума! Има компетентни, оперативни органи!”, дистанцира се от конкретен отговор родената през 1967 г. в Плевен експертка по медии и връзки с обществеността. „Така го задавам, защото хората си го задават по този начин, разбирате ли? Аз юридически знам как да Ви го задам!”, аргументира се Илиана Беновска. „Ако ще си говорим за това – как се говори от името на хората, и това е тема!”, каза възпитаничката на СМУ „Панайот Пипков” – Плевен, където изучавала виолончело. „Добре, нямам намерение да съм в главите на хората! Приемам Вашето жегване, много ми хареса!”, вметна Илиана Беновска. „Разговаряхме с нашия колега Аврамов.

Той не носи отговорност за действия на брат си, каквито и да са те, защото по закон – отговорност може да носи само за членове на своето семейство, в това число и деца, преди те да навършат пълнолетие!”, обясни магистърът по Политология от Нов български университет. „Това е ясно, но знаете как се прави политика и дали това ще се отрази на партията. Помните случая „Христо Бисеров”, нали го помните?”, конкретизира асоциативните нагласи в обществото Илиана Беновска. „Мисля, че двата случая са съвсем различни!

В случая с г-н Бисеров – имаше ясно и категорично действие! Той замрази своето членство в Движението за права и свободи, напусна постовете си в Народното събрание, и след като беше оневинен, неговото членство в Движението за права и свободи беше възстановено”, припомни бакалавърът по Икономика и управление на социално-културните дейности от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. За коректността и прозрачността в собствеността на медиите: „Но той загуби политическата си кариера!”, допълни Илиана Беновска. „Наистина беше нарушена неговата политическа кариера, за което спомогнаха и подобни спекулации, които се правят много често, с голяма лекота в медиите, без за това да се носи отговорност!”, констатира бившият стажант в администрацията на президента Петър Стоянов, където е работила за секретаря по вътрешна политика.

„Нарочно Ви запитах за това, за да стигнем и до медиите, защото в крайна сметка, правилно ме жегнахте – няма да ставам говорител на народа и не съм искала да бъда, но се пишат най-различни работи и си давате сметка, че или трябва да се отговаря на всичко, а човек не може да отговаря на всичко, или трябва да се сложи ред! Вашият закон, който внесохте заедно с народните представители Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Вие, ще сложи ли ред, хигиена, по-скоро бих казала, в медиите? Ще следва ли хигиена в медиите – да не се пишат неверни неща, да не се манипулира аудиторията и да не се използва медията за саморазправа с някой, с който имаш различия?”, попита Илиана Беновска. „Вижте, хигиената, включително и професионалната, е нещо много лично!

Нашият закон има една амбиция и разчита на подкрепа за това да се даде светлина по отношение на собствеността и финансирането на медиите, нищо повече от това! Когато преди пет месеца направихме този текст с моите колеги, с него решихме да дадем възможност за регистрация, касаеща собствеността на медиите въобще, а не само на печатните медии!”, анализира бившият журналист във вестник „Шанс Експрес”. „Значи пак да изясним, споменете ги всичките – печатни, електронни, изредете ги!”, задълбочи Илиана Беновска. „Всички медии, които създават медиен продукт, да декларират собствеността си, с фактическите си собственици, в регистър, който ще се намира в Министерство на културата. Поправката е в Закона за задължителното деклариране на собствеността на печатни и други произведения”, разясни бившият кадър на „Дарик радио”.

„С което отпадат офшорките като собственици, нали така?”, продължи Илиана Беновска. „Да, за офшорките има нарочен закон, на който също са автори колегите Пеевски и Цонев. Този закон, който е приет през 2011 година, урежда задължителното деклариране на собствеността на печатни и други произведения, периодични. За пример ще Ви дам, че е най-малкото неравнопоставеност – издателят на списанието „Вълшебна бримка”, съществува такова списание, да бъде задължен да се декларира, а това е една госпожа, която е едноличен собственик. „Вълшебна бримка” е декларирало своята собственост, а пък един куп други медии не са обхванати от закон. Надявам се, че след като бъде приет и на второ четене, ще изпълнят това условие, законът предвижда това! Три месеца, след като предложихме този законопроект, след като той отлежаваше в Народното събрание, защото не се стигна до него, Европейската комисия препоръча на националните парламенти на държавите членки на Европейския съюз да намерят начин да уредят със закон – прозрачност за собствеността и финансирането на медиите.

Това е може би първият случай, в който като законодателство изпреварваме Европейския парламент! В продължение на повече от 10 години ние сме изпълнявали изисквания на европейските институции и на европейското законодателство, синхронизирали сме своето законодателство. Ето един случай, в който ние предложихме законопроект, с който изпреварихме Европейския парламент!”, заяви бившият главен редактор на всекидневника за Северозападна България – вестник „Конкурент”. „Знаете, че там нещо зациклиха!

Почти с шест месеца ги изпреварихте!”, съгласи се Илиана Беновска. „С около пет месеца ги изпреварихме, но това не е толкова важно. Това единство на вижданията подсказва, че е налице проблем, който трябва да бъде решен, тъй като прозрачността в собствеността на медиите, разпространителските мрежи на печатни издания – засяга в максимална степен начина, по който функционира демокрацията, защото е много важно да се знае кой говори, защо този „кой” говори и как говори, чии интереси защитава и защо? А когато анонимни издания, с неясна собственост, си позволяват да клеветят, да маскарят, да пуснат фабрика за фалшиви новини, да произвеждат негативни кампании, черен PR, лобистки кампании – те трябва да са длъжни да се осветят! Всички участници във всички процеси – публични, взимане на решения, опозиция, управляващи, медийни играчи, журналисти – всички ние имаме интерес да бъде осигурена тази прозрачност, тази информираност!”, категорична беше създателката на политическото списание „Политика”. За прозрачността в медийната пристрастност: „Нека да стане диалог!

Понеже споменахте местоимението „кой” – знаете, че една силна медийна кампания навремето свърза това местоимение с Вашия народен представител и съвносител на закона, за който говорим, Делян Пеевски. За да не прочетем утре в някои корпоративни медии, че Беновска и Велислава Кръстева – седнали и си говорят по телевизията на „Кой”,Делян Пеевски, за медийния закон, искам да Ви попитам дали е възможно да приемете и едно предложение? Аз лично като създател на „Радио К2” – нямам нищо против нито това да се декларира собствеността, нито произхода на средствата по финансиране на медията! Бих добавила и още нещо, което го бях предложила на Мая Манолова, когато правеше изборния кодекс.

Тогава тя събра медиите и каза: „Дайте предложения”. Защо да не се добави между първо и второ четене и това – да декларираме и своята политическа ориентация, може да не е политическа принадлежност, но политически симпатии или нещо, както искате го наречете, защото тогава ще е ясно? Така е и Америка, и в Англия има такива порядки! Защо се подкрепя и няма да те изобличават, че подкрепяш примерно ДПС! Аз не мога да бъда вносител. Приемливо ли е това?”, инициира промени в медийното законодателство Илиана Беновска. „Неслучайно беше предложено между първо и второ четене да бъде даден максималния срок от три седмици, за да може породи дискусия, да се чуят различни мнения и предложения.

Ние вече работим по допълнения към предложенията, които сме направили. В хода на пленарния дебат, различни разговори, в секторния анализ, който ни беше предоставен от КЗК, стана ясно, че би било добре да се предвидят, освен деклариране на дарения и друг вид грантове, които се получават, би било добре да се декларират и получени кредити, финансирания по различни оперативни програми или държавни проекти, които са от държавен бюджет! Въпросът, който ми поставяте, е интересен! Има такава практика и в Съединените щати, и във Великобритания!”, обясни Велислава Кръстева, която е била политически анализатор във вестниците „Стандарт” и „Монитор”. „Даже и в Русия, прощавайте!”, уточни Илиана Беновска. „За Русия не съм информирана, но може да се помисли по приемането и на такъв текст”, възприе идеята на водещата бившият съветник в Комисията по труда и социалната политика, функционирала в мандата на 38-то Народно събрание.

Вижте и

„Защото така ще се изсветли цялата картинка!”, обоснова се Илиана Беновска. „Много ми е любопитно как ще се реагира! С любопитство наблюдавах реакцията на представителите на медийни групи, които бяха най-гласовити по отношение на това – как трябва да се осигури прозрачност за собствеността на медиите и как на медийния пазар в България съществува монопол!”, сподели експертката, която се присъединява към Парламентарна група за диалог и партньорство (ПГДП), ръководена от Христо Бисеров, след разрива му със СДС.

Прозрачността на произхода на грантовете за медиите: „Ще предложите ли между първо и второ четене – да се изсветли и въпросът с грантовете докрай? Така, както имаше едно предложение в Закона за съдебната власт – да се приемат само грантове и средства, под една или друга форма, да не влизам в детайли, за съдебната система само от Европейския съюз, така, както и в Закона за вероизповеданията – да не се финансират през радикални…?”, попита Илиана Беновска. „Изкушавате се да направите това, за което същите групи се опитват да оказват натиск и давление! С този законопроект никой няма нито да пуска, нито да спира финансирания!”, отчете бившият ръководител на отдел „Връзки с обществеността” в Държавната агенция за закрила на детето. „Корпоративните медии? Да, аз не съм казала, че ще пускат и спират!

Въпросът е да се изясни!”, отвърна Илиана Беновска. „Има други закони, които се занимават със законността на финансирането!”, заяви бившият експерт в Комисията по вътрешен ред и сигурност, функционирала в мантата на 39-то Народно събрание. За противниците за прозрачността на медийния пазар: „Е, няма нищо незаконно, че „Америка за България” финансира медиите на Прокопиев!”, вметна Илиана Беновска. „Разбира се! Нашата цел е осигуряването на повече светлина, прозрачност и информираност! Друг е въпросът – кой се страхува от светлината? Аз това бих попитала!”, обобщи събеседничката. „Прилепите?”, потърси асоциативна конкретика Илиана Беновска. „Това е реторичен въпрос – кой се страхува? Това е моят въпрос!”, лаконична беше Велислава Кръстева, която оглавява отдел „Връзки с обществеността” в ДПС, след като е поканена от Емел Етем през 2004 година. „Аз Ви отговорих образно – „прилепите”! Делян Пеевски страхува ли се от светлината?

Той страхува ли се, че ще се осветлят неговите медии? Въпросът също е реторичен!”, попита Илиана Беновска. „Г-н Пеевски, „страхувайки се”, заедно с нас, в екип, работи по този закон! От светлината се страхува този, който смята, че законът е страшен! В зала ние получихме една много широка подкрепа от колегите народни представители!”, довери лекторът по въпросите на медиите, политическите системи и националната сигурност в Нов български университет и Академията на МВР. „Единствено БСП Ви възразяваше много яростно!”, припомни Илиана Беновска. „Ако визирате болшевишкото изказване на г-н Кунев? Негова воля, той получи достоен отговор още в пленарна зала! Хубавото е, че в същите тези медии сега го възхваляват, той е техният герой, към който аз се отнасям с известна доза насмешка!”, безапелационен беше бившият заместник-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски. Политическите телевизионни канали в контекста на медийното законодателство: „БСП ще прави телевизия! Вероятно ще кандидатства да се регистрира като кабелен оператор!

Те също ще попаднат в обсега на този закон, ако създадат своя електрона медия, нали? Както ще попадне и телевизия АЛФА?”, внесе нов щрих в разговора Илиана Беновска. „Да, разбира се!”, лаконичен беше бившият председател на Борда на директорите на НДК. Обществената дискусия по промените в медийното законодателство: „Четири седмици има в момента за внасяне на поправки между първо и второ четене, нали този срок гласувахте в залата? Ще организирате ли някаква обществена дискусия или ще я оставите на самоорганизация – кой каквото има да каже, да пише? Дали е необходимо?”, попита Илиана Беновска.

„Три седмици, три седмици е максималния! Може да помислим за организирането на такава дискусия. Нейното място е медийната комисия. Всеки дебат е полезен, във всеки дебат може да се намери и гледна точка, друга, и възможна корекция! Единственото лекарство срещу лозунгите – всъщност са дебатите!”, солидаризира се пиарът на ДПС. „Добре, в очакване сме тогава да ни поканите на дебат, ако решите да го организирате!” продължи Илиана Беновска. „Ще говорим, това е добра идея!”, завърши Велислава Кръстева разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 8 юли 2018 година.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.