Сега четете
Премиер в оставка: Няма да съм министър-председател, ако мандата не е наш

Премиер в оставка: Няма да съм министър-председател, ако мандата не е наш

бойко-борисов-на-разпит-за-подслушванията-6481„Няма да съм министър-председател в този парламент“, заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието на КСНС при президента, продължило повече от три часа.

Борисов отново каза, че ГЕРБ ще върнат мандат за съставяне на кабинет, но не изключи възможност депутатите от ГЕРБ да подкрепят кабинет с мандат на друга политическа сила.

„Който иска мандат, да си избере премиера и да си носи отговорност, както аз в последните 2 години“, заяви премиерът в оставка. „Ние преди две години предложихме коалиция на РБ и ПФ, те казаха няма да влизаме в нея, а само ще подкрепяме дадени решения. Това им дължа и аз“, добави Борисов, който говори първи след заседанието при президента

„Аз продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал

и все още може да направи много добри неща за държавата”, коментира пък презиндетът Росен Плевнелиев.

Той призова политическите лидери да постъпят отговорно и да постигнат консенсус за нов кабинет, в рамките на настоящия парламент.

„Давам всичко от себе си Народното събрание да продължи дейността си. Това означава да излъчи работещо правителство“, каза Плевнелиев. „Вярвам, че има огромен потенциал за съставяне на правителство, защо не, то да се реализира от трите опита, а може би и от другите два“.

„Има огромна опасност при бързи промени в Избирателния кодекс държавата да изпадне в трайна нестабилност“, предупреди президентът.

„Третият мандат ще бъде връчен от мен след много разговори и допълнителни консултации, на тези, които имат шанс да съставят правителство“, поясни Плевнелиев.

Той аргументира подкрепата си за настоящия парламент с предстоящото председателство на България на Европейския съюз и бежанската криза.

„Не ми се иска в подобна ситуация страната да бъде управлявана повече от пет месеца от едно, недай Боже, две служебни правителства“, заяви държавният глава.

„Две служебни правителства не са добър вариант за България“, каза Плевнелиев и подчерта, че тази ситуация на смяна на президент и кабинет няма прецедент.

Вижте и

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също категорично заяви, че БСП също ще върнат проучвателния мандат

Според нея трябва да се проведат незабавно предсрочни избори.

„Ако трета политическа сила състави правителство, ние ще останем в опозиция“, каза Нинова. „Нашата роля като опозиция е да предлагаме решения“, добави тя. „Ще предложим промени в изборното законодателството за въвеждане на смесена мажоритарна система“.

С уговорката, че не е адвокат на избрания за президент Румен Радев, Нинова посочи, че той не може да участва в заседание на КСНС все още, той като не е встъпил в длъжност.

Лидерът на БСП подчерта, че на заседанието други партии са изразили желание да съставят правителство в рамките на този мандат на парламента.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.