Сега четете
Президентът олицетворява единството на нацията, но това единство е около принципи и ценности

Президентът олицетворява единството на нацията, но това единство е около принципи и ценности

Президентът олицетворява единството на нацията, но това единство е около принципи и ценности, около правовата държава и ясно зададена визия за България, а не около преследване на инакомислещите с прокуратурата, около „инхаус“ поръчки, около разграбване на държавата и трупане на пачки в шкафчета.

Държавният глава не може да остава политически неутрален по важните за обществото теми. Има право и е длъжен да има мнение, като в момент на криза трябва да го отстоява. Това направих, когато подкрепих българските граждани, излезли, за да защитят демократичните си права по време на протестите. Това правя от самото начало на своя мандат.

Не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Винаги съм водил с личен пример и не мога да допусна, когато имам кауза да изтиквам други хора напред. Затова и ако реша да създавам партия, ще застана отпред.

В България има нужда от разширяване на гражданските права и достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността гражданите да участват в законодателния процес, разширяване на правомощията и ролята на местната власт и правосъдна реформа. Това е и основата на проекта за конституционни промени на президентската институция, върху който работи голям екип от експерти, представители на академичната общност, на институции, на неправителствения сектор и граждани. Очаквам конституирането на устойчиво парламентарно мнозинство, за да внеса проекта в Народното събрание.

Вижте и

Проблемът с българската прокуратура е и системен, и личностен. Няма независима инстанция, която да разследва главния прокурор, той на практика е несменяем. Това ни казват и европейските институции, и Венецианската комисия, и всички доклади за върховенство на правото, които постъпват към България.

Резултатите от предстоящите избори ще зависят от свободната воля на всеки гражданин. И ако някой смята, че българските избиратели са закрепостени, трябва да се отърве от това убеждение. Само хората, които разчитат на купения вот, могат да заклеймяват действията на МВР срещу купуването на гласове.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.