Сега четете
Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът Бойко Борисов посетиха храма „Свети 40 мъченици“

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът Бойко Борисов посетиха храма „Свети 40 мъченици“

Премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич посетиха сакралната църква „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, където техен домакин бе кметът Даниел Панов. Старопрестолният град бе кулминацията на първата държавническа визита в България след извънредното положение и след отварянето на границата между двете държави.2 (1)

В храма, който е сред най-големите български светини, Александър Вучич, Бойко Борисов и Даниел Панов положиха цветя на саркофага на цар Калоян, както и на гроба на св. Сава Сръбски. Кметът Панов и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов разказаха за историята на църквата „Свети Четиридесет мъченици“, изграждането й от цар Иван Асен II и утвърждаването й като едно от най-сакралните места за православните християни.1 (1)

„Историята ни показва, че в условията на мир има просперитет. Днес правим заедно газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции. И българите, и сърбите от векове почитаме св. Сава. С развитието на инфраструктурата ще се даде тласък и на поклонническия туризъм“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът още веднъж потвърди приоритета на строителството на АМ „Хемус“ до Велико Търново.

„Ще призова сърбите да дойдат във Велико Търново и да се поклонят на свети, който за нас е може би най-важната личност в цялата ни история и аз съм благодарен на премиера Борисов за възможността да посетя това свято място. Много е хубаво да видя, че нашите български братя са успели да съхранят през годините спомена за свети Сава. Това за нас е доказателство не само за приятелска и братска любов, но и за добрите отношения между България и Сърбия, посочи президентът Александър Вучич.

Във Велико Търново бе и работният обяд между лидерите на двете държави, чийто домакин също бе кметът на града Даниел Панов. По време на разговора бе изразена удовлетвореност от динамичните отношения между България и Сърбия, дори и в условията на епидемията от COVID-19. Сърбия е от държавите, за чиито граждани от днес се премахва задължителната 14-дневна карантина при влизане в България.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич провериха напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и газопровода „Балкански поток“.

Вижте и

Автор: Мирослав Дечев

Снимки: Пресцентър Община В. Търново

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.