Сега четете
Предизборни страсти в САЩ – кои ще са кандидатите за президент на републиканците и демократите? Кой ще е новият американски президент?

Предизборни страсти в САЩ – кои ще са кандидатите за президент на републиканците и демократите? Кой ще е новият американски президент?

pasiИзборите за президент на Съединените щати не са особено важни за България, каза бившият външен министър Соломон Паси. „Има няколко параметри, по които американският президент може да повлияе на отношенията с България – част от тях са косвени, част от тях – преки“, добави той.

Една от косвените линии, по които американски президент може да повлия сериозно на отношенията между Съединените щати и ЕС, е подписването на споразумение за безмитна търговия. От тази гледна точка за нас е особено важно какви ще бъдат възгледите на отделните кандидати. В това отношение Хилъри Клинтън най-ярко се е заявила. Тя казва, че икономическото споразумение за свободна и безмитна търговия между ЕС и САЩ ще играе ролята на икономическото НАТО. Вторият важен въпрос за България са съвместните българо-американски военни бази на наша територия и дали новият американски президент ще иска да ги натовари с допълнителни функции и да разшири техните задачи.

Ние имаме интерес тези бази да са по-натоварени и да играят важна роля в стратегическите планове и на САЩ, и на НАТО, посочи Паси. И третият момент, през който пречупваме Белия дом, е ще направи ли следващият американски президент визита в България. Барак Обама не посети България за разлика от своите двама предшественици – Бил Клинтън и Джордж Буш.

БНТ, „Денят започва“

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.