Сега четете
Преглед на печата на 10 юни

Преглед на печата на 10 юни

Преглед на печатаСедмо осъдително решение в Страсбург заради Цветанов

Капитал Daily

Тенчо Попов, който беше задържан заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев, осъди България. България е осъдена в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради действия на бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за седми път. Решението е факт от днес. То е по жалбата на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и съпругата му срещу ареста на Попов преди шест години. Тогава се водеше разследване за подкуп срещу Попов, бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Делото завърши с оправдателни присъди. Българската държава е нарушила пет текста от Европейската конвенция за човешките права и основните свободи, гарантиращи, забраната за унизително третиране, презумпцията за невиновност, защитата на дома и личния живот и правото на ефективни правни средства за защита, констатира ЕСПЧ в решението си от днес. Държавата ще трябва да плати общо 19 хил. евро на жалбоподателите.

Борисов нарече завръщането на мутрите „махленска свада“

В. СЕГА

Полицията безпомощно регистрира стрелбата по Митьо Очите в пиков час в Слънчев бряг, която по чудо се размина без невинни жертви. Ден след като от централната поща в Хасково бяха отмъкнати близо 2 млн. лв., престрелка в Слънчев бряг също напомни за мутренските времена през 90-те години. Стрелбата стана по светло в центъра на курорта, пред пълен с клиенти ресторант. Куршумите са рикоширали по съседни магазини, паркирани наблизо коли и по чудо няма невинни пострадали. Сред главните действащи лица в екшъна са хора с богати криминални досиета, бивши членове на ВИС и СИК, за които МВР постоянно се хвали, че са неутрализирани. При стрелбата бе тежко ранен известният криминално проявен Димитър Желязков-Очите, а загина 46-годишният му охранител Александър Алексиев.
Държавата реагира по абсурден начин на престрелката. Верен на своя стил да произнася присъди преди дори разследването да е приключило, премиерът Бойко Борисов се опита да омаловажи случилото се и го квалифицира като „махленска свада“. И нахока медиите, че пишат за стрелбата и така могат да провалят туристическия сезон. „С такива усилия успях да върна руските туристи, да докарам румънските в България и да се очаква толкова добър сезон и някакви махленски биячи да ходят да си решават въпроса с брадви“, възмути се премиерът. По нареждане на премиера вътрешният министър Румяна Бъчварова отложи визитата си в Брюксел, където трябваше да присъства на съвет на вътрешните министри, и спешно замина за Бургас, за да разбере защо пострадалите при стрелбата охранители не са прибрани в ареста. „Единственият въпрос, който имам към МВР, е защо пред болницата не бяха арестувани тези, които дойдоха – на свиждане ли, на какво ли, не ги знам? Иначе всичко останало като действие е правилно“, отсече Борисов.

БСП и ДПС искат предсрочни избори

В. Труд

БСП и ДПС обявиха, че предсрочните избори са неизбежни. Според двете партии нещата в държавата не вървели добре. Ръководствата на двете парламентарни групи се срещнаха вчера по инициатива на новия лидер на левицата Корнелия Нинова. Миналата седмица тя изпрати покани до всички опозиционни сили в НС с идеята да бъде създаден общ фронт срещу ГЕРБ. След срещата с ДПС Жельо Бойчев от БСП съобщи, че двете формации са обсъдили общи парламентарни действия. “Представихме нашите законодателни инициативи, които ще бъдат предприети в рамките на тази сесия и в началото на следващата”, добави депутатът от левицата. 80 процента от асансьорите са опасни

80 на сто от асансьорите са опасни

Вижте и

В. НОВИНАР

80 на сто от асансьорите, които всекидневно ползваме, за да се придвижваме между етажите на родните сгради, са в критично състояние, заяви председателят на българската асансьорна асоциация Валентин Маринков. По думите му това се дължи на нежеланието на собствениците да се грижат за съоръженията, както и на занижения контрол, на който бяхме свидетели допреди две години. Около 80 000 са асансьорите, които представляват опасност у нас, а съоръженията са на възраст между 30 и 60 години, уточни още Валентин Маринков.

Топлофикация иска 2,5 млн. лв. в цената за дела срещу клиенти

В. Монитор

Одобряването на съдебни разходи в размер на 2,5 млн. лв . в цената на парното е поискала „Топлофикация София“ в заявлението си за тарифата от 1 юли. Регулаторът обаче е орязал 1,2 млн. лв. от тях, тъй като според отчета на дружеството за миналата година това е сумата, която топлофикация е успяла реално да си събере от клиенти, дадени на съд, след спечелването на делата. В случая става въпрос за разходи по юрисконсултски такси и за други съдебни такси по делата. Така реално на топлофикация ще й бъдат признати около 1,3 млн. лв. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на парно тарифите, които трябва да влязат в сила от началото на следващия месец. Юрисконсултските възнаграждения станаха повод за задочен спор между омбудсмана Мая Манолова и шефът на КЕВР Иван Иванов през последните два дни. Манолова заподозря Иванов, че може би се е поддал на натиск, тъй като вече 4 месеца бави махането на юрисконсултските възнаграждения чрез промяна на общите условия на топлофикациите. Иванов пое такъв ангажимент в края на февруари. Преди общественото обсъждане шефът на КЕВР коментира, че не е излъгал потребителите. Той каза, че комисията чака произнасянето на Конситуционния съд, който беше сезиран по проблема от омбудсмана. Против съм при 7 лева дълг, хората накрая да трябва да плащат 700 лв. , посочи Иванов. И се аргументира, че въпросът се проучва в детайли от гледна точка на законността, за да не падне впоследствие в съда.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.