Сега четете
Политически решения и антикорупционни мерки

Политически решения и антикорупционни мерки

cecka_cacheva_01Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност по темата за антикорупционното законодателство ще продължи следващата седмица. При президента управляващите и опозицията ще търсят консенсус по ключови законодателни инициативи за борба с корупцията в различните етажи на властта. През последните месеци основният спор между управляващите и БСП е кой да назначава ръководителя на бъдещата антикорупционна структура. От миналата седмица заработи и новият състав на ВСС.

По време на заседанието на КСНС нямаше и следа от намеци и внушения, че някой бойкотира форума. „Нещата се случиха по-късно, изненадващо за мен, когато на излизане пред журналисти г-жа Нинова е решила да даде воля на своето виждане за нещата. Искам да поясня, че това бе едно редовно свикано заседание на Консултативния съвет с предварително поканени представители на институциите, които имат отношение по темата, да изготвят доклади. Това беше сторено. Бяха представени докладите. Започна дебатът. Изказаха се колегите от парламента – г-н Цветанов, г-н Карадайъ, че имат пътуване, свързано с Европол, в което участва и член от групата на Корнелия Нинова – с нейно съгласие г-н Филип Попов е на това пътуване. Така че няма абсолютно никакво съмнение за бойкот и за мен това са необясними твърдения“, това заяви в студиото на „Денят започва“ министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя посочи, че информация за пътуванията на г-жа Захариева и на г-н Каракачанов е подадена към президента предварително. Цачева призна, че за нея неизвестна е останала причината, поради която Веселин Марешки е напуснал заседанието, но е останало впечатление, че г-н Радев е бил информиран за това действие.

След като представители на администрацията на президента установиха, че няма кворум, президентът Радев разговаря с премиера Борисов, отново се събрахме и държавният глава съобщи решението си дебатите да продължат, обясни министърът на правосъдието.

„Преди всичко трябва да се отделят групите правоотношения, които подлежат на законодателна инициатива и на нова регулация. Няма спор, че корупцията като вид престъпление, корупционните престъпления, които са изведени и за които подробно стана дума в доклада на главния прокурор, те са обект на регулация в наказателното, материално и процесуално право. Другата група въпроси, защото корупцията не е само престъпление – има много закононарушения, които съставляват престъпен състав, но те също поглъщат в себе си корупционни практики, също водят до неоснователно обогатяване, което е резултат от злоупотребата с власт – тази група правоотношения, която да даде и обединяващия момент на различни съществуващи и сега в различни закони и структури, е съвсем друга група правоотношения. Ние трябва да дадем ясен отговор, но това може да направи само Народното събрание, тъй като и двата законопроекта са внесени там.“, каза Цецка Цачева.

Тя беше категорична, че основната цел в проекта за противодействие на корупцията на управляващите при доказване, че съответното деяние съставлява престъпление, то по Наказателния кодекс то трябва да намери своето възмездие с една осъдителна присъда или каквото прецени независимият съд.

Вижте и

БНТ, „Денят започва“

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.