Сега четете
Политиците ще удължат антикризисните мерки

Политиците ще удължат антикризисните мерки

Срещата между парламентарните сили, която БСП организира днес в Народното събрание, във връзка с новия държавен бюджет, завърши без общи решения. На поканата на социалистите се отзоваха ГЕРБ-СДС, ПП и ДПС. ДБ, „Български възход“ и „Възраждане“ не изпратиха представители. Някои от антикризисните мерки обаче ще бъдат удължени.

Соцлидерът Корнелия Нинова оцени срещата като „ползотворна и конструктивна“, но изрично подчерта, че не е ставало дума за съставяне на правителство. Тя видимо се затрудни, когато журналистите я попитаха за какво е постигнат консенсус. „Увеличаването на минималната работна заплата е тема за всички. Продължаването на досегашната подкрепа мисля, че среща разбиране от всички. Таванът на цените не срещна подкрепа. Понятието „енергийна бедност“ е окей за всички и да работим по две тарифи“, изреди Нинова. „Още за нещо като че ли имаше разбиране – да се компенсира подкрепата за бизнеса с изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, но към държавните, както беше досега, да добавят и частните енергийни дружества, за да има с кои средства да бъдат покрити тези разходи за компенсации.“

От ГЕРБ-СДС подчертаха, че се приело предложението им този петък да бъде повикан в парламента служебният финансов министър във връзка с предварителните обсъждания по новия държавен бюджет. „Трябва основно да се облегнем на бюджета за 2022 г. и да продължат мерките, които сме предприели през тази и следващата година“, изтъкна депутатът от формацията Кирил Ананиев.

Колегата му Делян Добрев допълни, че политиците са се разбрали компенсациите за таван на цената на тока от 250 лв. да продължат и през цялата 2023 г. Той предупреди, че според новите прогнози на БНБ страната ще изпадне в рецесия и трябва да се търси начин да се финансира огромният очертаващ се дефицит от 6.8 процента. Той се изказа негативно за БСП и ПП: „Правителство няма, бюджет няма, двете леви партии горе на срещата искаха харчене.“ И ги обвини, че се държат инфантилно, защото отказват подкрепа на правителство на ГЕРБ-СДС.

Най-песимистично настроени бяха от ДПС. „Всички си казаха мнението – и за мерките, и за дефицита, и за финансовата стабилност, но нямаме общо решение, никакво. Всички сме на мнение, че трябва да продължат компенсациите за бизнеса и за гражданите, но въпросът е как това ще се случи, по какъв начин, в какви размери и как ще се финансира“, описа срещата зам.-шефът на партията Йордан Цонев. Той открои като основен проблем бюджетния дефицит.

Вижте и

От ГЕРБ-СДС бяха категорични, че няма да отстъпят от своята кандидатура за председател на парламента – Росен Желязков. ПП също издига собствена номинация – ексшефът на НС Никола Минчев, който в миналия парламент беше свален от поста си от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане“. Калина Константинова заяви, че в новия парламент не се очертава мнозинство, което да излъчи председател, затова ще издигнат своя претендент. „Качествата на г-н Желязков са по-високи от тези на г-н Минчев“, отсече на свой ред Делян Добрев.

Корнелия Нинова изненадващо съобщи, че БСП също ще номинира председател на парламента, но отказа да разкрие кого има предвид. Вероятно това е соцдепутатът Кристиан Вигенин. Той нееднократно е заемал поста зам.-председател на НС в миналото.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.