Сега четете
Полина Карастоянова оглави Комисията по култура и медии
Тъмно Светло

Полина Карастоянова оглави Комисията по култура и медии

1275106_659113617432100_110651774_oПарламентът избра депутата от Патриотичния фронт Полина Карастоянова за председател на Комисията по култура и медии. За нея гласуваха 91 гласа „за“, 19 бяха „против“, а 12 „въздържал се“.

Номинацията на Карастоянова бе подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ.

„Против“ основно бяха от „БСП – Лява България“, болшинството от ДПС се въздържаха, предаде БТА вчера.  Карастоянова заема поста след оставката на Слави Бинев, която бе подадена под обществен натиск.

Тя е в ръководството на партията на Бинев ГОРД и е член на Комисията по култура и медии.

Карастоянова е завършила икономика в УНСС и втора магистърска степен по масови комуникации в Нов български университет. Работила е като стюардеса.

През 2006 г. е сред учредителите на Националния борд по туризъм и е избрана за изпълнителен директор на организацията. Името й се спрягаше за министър на туризма.

Преди вота Петър Славов от РБ обясни, че неговите колеги от групата ще гласуват по съвест, не заради персоналната кандидатура. а защото са внесли промени в правилника на Народното събрание, с които се предлага да се въведе процедура по изслушване на номинирани от парламента за определени позиции, в т.ч. и за председатели на комисии.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ подкрепи Славов, но уточни, че промяната не би могла технически, фактически и правно да се приложи понастоящем, тя би имала действие в бъдеще и препращането към тези правила изисква и комисия по такъв избор.
„Вярвам, че ще успеем убедително с политическо мнозинство, което да гарантира плавно нарастване на бюджета за култура в този мандат. Надявам се с хоризонт до 2018 г. да достигнем 1% от БВП на страната“, заяви след гласуването на брифинг в парламента Карастоянова.

Тя благодари на сьпредседателите на Пф Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че застанали зад нейната кандидатура, както и на народните представители, подкрепили избора й.

Вижте и

„Възнамерявам следващите няколко дни да проведа срещи с министъра на културата Вежди Рашидов, директорите на БНТ и БНР. Ще се срещна и разговарям с председателя на СЕМ Георги Лозанов, директора на БТА Христо Мутафчиев, всички председатели на творческите съюзи“, разясни Карастоянова.

Тя гарантира, че вратите на комисията ще бъдат широко отворени за българските творци, интелектуалци, журналисти. Целта й е на следващото заседание на комисията да е наясно с проблемите и предложенията им как да бъдат решени.

Карастоянова смята, че Стефан Данаилов е естественият почетен председател на Комисията по културата и медиите и неговото участие е изключително ценно.
Тя ще разчита на съветите на редица авторитети като Антон Дончев, Стефан Воденичаров, Николай Овчаров, Божидар Димитров, Ставри Калинов, Росен Райчев и други.

Карастоянова ще търси подкрепа на кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.