Сега четете
Плевнелиев отказа да прави кабинет. Първанов реагира.

Плевнелиев отказа да прави кабинет. Първанов реагира.

Правото и задължението да насрочи конкретна дата за предсрочни избори и съставянето на служебно правителство е на новоизбрания президент Румен Радев.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията, след като Реформаторският блок му върна третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

Държавният глава заяви, че отказва да назначи трети служебен кабинет и оставя това право на новоизбрания президент Румен Радев. Така до 22 януари остава правителството в оставка на Бойко Борисов.

Положих всички усилия, за да избегнем извънредните избори. До последния момент се надявах, че парламентарно представените сили ще намерят устойчива формула за съставяне на правителство. Днес и третият последен мандат за съставяне на правителство бе върнат на държавния глава. И последният опит е неуспешен. С това конституционната процедура приключи“, заяви Плевнелиев.

По думите на президента, създаването на две служебни правителства е рисково решение, което ще попречи на приемствеността между институциите.

Няма да назнача трето служебно правителство. С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере. Ще влезем в графата „Куриози“ на световните новини„, заяви държавният глава и каза, че отстъпва това право на новоизбрания президент Румен Радев.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че двама президенти с две служебни правителства е символ на разделение, но допълни, че за да няма никакви спекулации, че иска да удължи живота на правителството в оставка, е готов във всеки момент, в който новоизбраният президент Румен Радев отиде при него със състав на служебно правителство, да го разпише на секундата.

Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна. Аз нося отговорност за всеки от вас. За съжаление, винаги когато се задават избори, тясно партийните интереси надделяват. В моя извънредно труден мандат, се уверих, че трябва да се придържаме към правилата на Конституцията. Тя е нашата опора. Най-добре е да имаме плавен преход, от едно редовно правителство, към едно служебно и към едно ново правителство. Това е европейският подход„, каза още Плевнелиев.

Той обясни, че това е неговото разбиране за задълженията му към нацията – да даде всичко от себе си и да отстъпи, когато е нужно.

Назначих две служебни правителства – гордея се с тях. Мога да излъча и трето, но няма да го направя. Никой не става силен, следвайки само амбицията за власт. За мен властта не е цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш нещо смислено за народа“, заключи Росен Плевнелиев.

А ето и реакцията на екс-президента Георги Първанов по днешния повод:

Вижте и

„Събитието на деня е тежкото престъпление на президента, управлявано от този, който го избра. Прекалено много станаха игрите на ГЕРБ“, ядосано обясни Първанов.

Аз съм под прясното впечатление от изявлението на президента на Републиката г-н Плевнелиев, който току-що след един мандат на гафове, грешки, неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията на Република България. Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да свика и организира служебно правителство. Това изрично е записано в чл. 99, ал. 7, без да съдържа този текст в себе си възможности може или не може. Г-н Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание“, заяви Георги Първанов. По думите му служебно правителство е трябвало да има. „Какво отношение към него ще има новоизбраният президент, е друг въпрос“, заяви екс-президентът.

Според него Плевнелиев е спасен от импийчмънт единствено от липсата на време, но трябва да понесе сериозна политическа и държавническа отговорност за решенията си.

„Не мога да укорявам новоизбрания президент за това, че отказва да участва във формална процедура. Той няма правомощия и отговорности, не може да ги споделя. Не би трябвало сегашния президент да предпоставя отказа на Радев да приеме назначеното от Плевнелиев правителство. Радев идва на ход след 22 януари. Тогава можем да го критикуваме и да му даваме съвети колкото си искаме“, допълни той по повод нападките към бездействието на новоизбрания президент на България.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.