Сега четете
Петя Аврамова: 96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на водачите – България

Петя Аврамова: 96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на водачите – България

FB_IMG_1561802006032

96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на водачите.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на кръгла маса “Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система”, предаде “Фокус”.

Според нея темата за пътната безопасност касае цялото общество.

“Най-важно е да разглеждаме темата в нейната цялост и да анализираме всички елементи – водачи, инфраструктура, превозни средства. Когато говорим за пътна безопасност, неминуемо се фокусираме върху пътнотранспортните произшествия”, посочи Аврамова.

“По данни на МВР за миналата година 96% от тях са станали поради нарушения на водачите на превозни средства. Малък е процентът, който отчитаме на катастрофи станали заради пътните условия. 593 души са загинали по пътищата на България, което е лоша статистика”, заяви регионалният министър.

По думите й 93% от катастрофите с жертви са заради човешки грешки. Превишаването на скоростта определяно като неволно е най-разпространеното рисково действия сред българските шофьори.

“Тези данни не са само статистика зад тях стоят човешки съдби. За да се подобри безопасността на пътя е необходимо да се обърне сериозно внимание на пътната инфраструктура и поведението на водачите”, отбеляза още тя.

Вижте и

По думите й инцидентите в последните дни стават предимно на нови и ремонтирани пътни участъци.

“Това не означава, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията за безопасност по пътищата няма да полагат усилия превеждаме на пътищата в още по-добро експлоатационно състояния”, добави Аврамова.

Източник: inews.bg

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.