Сега четете
Петър, който уби с БВМ-то си балетиста Мартин, излезе предсрочно от затвора във Варна

Петър, който уби с БВМ-то си балетиста Мартин, излезе предсрочно от затвора във Варна

Колаж Булфото

Шофьоръг отнел човешки живота на пътя вече е на свобода.

Шофьорът, който преди по-малко от 4 години погуби балетиста Мартин Чикалов, е излязъл предсрочно от затвора във Варна преди месец заради добро поведение, показа проверка на Дарик. Инцидентът получи широк обществен отзвук, защото водачът Петър Здравков е оказа неправоспособен, дрогиран и след инцидента избяга от местопроизшествието.

Тежката катастрофа, при която загина 37-годишният Мартин Чикалов, стана на 10 септември 2018 г. Същият ден той получил аванс и се почерпил с колеги. Малко преди 20:00 ч. тръгва да се прибира към дома си след разходка в Морската градина. Излизайки от парка, той бута велосипеда и пресича булевард „Приморски” край Летния театър, на около 30 метра от най-близката пешеходна пътека. В този момент е пометен от „БМВ”, управлявано от 25-годишния тогава Петър Здравков, като в колата е бил и негов приятел.

Разрешената скорост в района е 50 км/ч, а Здравков се е движил със 114 км/ч. В последния момент се е опитал да спре, като при сблъсъка скоростта на автомобила е била 77 км/ч. Тялото на балетиста е прелетяло над 30 метра, а велосипедът му е изхвърчал на 45 метра.

След катастрофата Здравков се опитва да избяга с „БМВ”-то, но то е блокирано от други коли, чиито шофьори са станали свидетели на катастрофата. В суматохата, докато очевидци се опитват да окажат първа помощ на балетиста, Здравков все пак успява да напусне местопроизшествието. Близо денонощие е в неизвестност и чак в следобедните часове на следващия ден се предава в полицията. Взетата му кръвна проба показва следи от кокаин и канабис.

Оказва се, че той никога не е имал шофьорска книжка, въпреки че автомобилът е негов. Освен това Здравков има и проблеми със зрението, но не носел очила въпреки високия си диоптър.

Случаят получава широк обществен отзвук, като стотици варненци се включват в протест за справедлива присъда и за спешни мерки за безопасността на движението. Процесът срещу Петър Здравков започва само три месеца след катастрофата и по желание на подсъдимия е по съкратената процедура, което означава автоматично намаляване на наказание с 1/3. Предвиденото в закона наказание е „лишаване от свобода” за срок от 3 до 15 години.

Вижте и

Варненският окръжен съд постановява 9-годишна ефективна присъда, като след редукцията тя става 6 години затвор. На следващата инстанция наказанието е увеличено и окончателното е 7 години затвор.

Зад решетките Петър Здравков прекарва малко повече от 3 години и 9 месеца, но тъй като е работил, изтърпяното от него наказание се счита за близо 5 години. 12 пъти е награждаван, като няма нито едно наказание.

Според изготвените доклади от служители на затвора във Варна Здравков дружи с ограничен кръг затворници и избягва тези, които са негативно настроени срещу вътрешния ред и правилата. Оценката за него е, че е прагматичен, балансиран, коректен във взаимоотношенията си и не влиза в интриги и конфронтации. В нагласите му са настъпили трайни и необратими промени, ориентирани в посока водене на законосъобразен начин на живот. Формирана е устойчива мотивация за спазване на обществени правила и морални норми.

Пред съда Здравков уверява, че се е поправил и повече няма да допуска грешки. Администрацията на затвора и прокуратурата дават положително становище за неговото предсрочно освобождаване и молбата на Петър Здравков е уважена от Окръжния съд в морския град.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.