Сега четете
Патриотични игри

Патриотични игри

SofiansnkiБившият служебен премиер Стефан Софиянски и политолога Тома Биков заявиха в предаването „Още от деня“, че най-лошия вариант за страната ни е да имаме няколко правителства преди предсрочните парламентарни избори.

Като бивш служебен премиер Стефан Софиянски заяви, че има две възможности за страната: едната е да имаме две правителства до изборите, а другата е да има едно правителство. Според него в интерес на хората, в интерес на спокойствието е да имаме едно правителство.

Софиянски посочи, че ако имаме няколко правителства до изборите България ще стане рекордьор по правителства в ЕС. Ако едно правителство назначи президента Росен Плевнелиев, друго новоизбрания президент Румен Радев и след това трето правителство след изборите, то за последните 10 години ще станат 9 правителства.

Другият вариант, който е по-спокоен е да се потърси един експертен, неполитически вариант. При този вариант след като се направи правителството, парламента свършва работа на 22 януари, правителството подава оставка, за да е спокойна обществеността и за да може президента да разпусне парламента. След като го разпусне това правителство работи до изборите в оставка. Такъв е бил случая през 1997 година, когато Жан Виденов подаде оставка през декември и след около два месеца беше назначено служебното правителство.

Софиянски поясни, че е посочил Патриотичния фронт, като евентуален вариант за съставяне на нов кабинет, защото Красимир Каракачанов се е представил много добре на президентските избори и според него е равно отдалечен както от ГЕРБ така и от БСП.

Политологът Тома Биков също изрази мнение, че най-лошият вариант е да имаме няколко правителства до предсрочните избори. По думите му едно правителство в оставка може да работи дълго време. Биков поясни, че в сегашната ситуация кога ще си тръгне Бойко Борисов не зависи от него, а от президента Плевнелиев. По думите му при едно експертно правителство е важно каква ще е неговата програма и кой ще носи отговорност.

Този парламент има много ясен мандат – той има мандат за създаване на политическо правителство, не на експертно, експертното правителство предразполага към прехвърляне на отговорност, поясни политологът.

Вижте и

Г-н Софиянски беше политически служебен министър-председател и затова беше успешех, коментира Биков.

БНТ1, „Още от деня“

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.